Orecchiette pugliesi z rzepą brokułową

0
orecchiette pugliesi z rzepą brokułową




Rzepa brokułowa – po włosku cime di rapa – to jarzyna ciągle mało w Polsce popularna, ale można ją czasem dostać. Uprawiana jest przede wszystkim w Kampanii, Lacjum, Molise i Apulii, dostępna od listopada aż do kwietnia, zatem mamy teraz na nią sezon. Najpopularniejszym daniem są orecchiette pugliesi con cime di rapa, które posmakowały nawet mojej niespełna rocznej córeczce. Rzepa brokułowa jest bogata w sole mineralne, witaminy i antyoksydanty.

rzepa brokułowa

ORECCHIETTE PUGLIESI Z RZEPĄ BROKUŁOWĄ

(składniki 4 osoby)

  • 360 g makaronu orecchiette pugliesi
  • 400 g rzepy brokułowej (cime di rapa)
  • oliwa z oliwek extravergine
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Zaczynamy od przygotowania rzepy. Trzeba ją umyć, warto też odciąć łodygi. Co prawda są one jadalne, ale twarde i niekoniecznie pasują do makaronu.

W jednym garnku nastawiamy wodę na makaron, w drugim wodę na rzepę, kiedy wrą – solimy. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, natomiast rzepę gotujemy przez 15 minut pod przykryciem. Wszystko odcedzamy.

Na patelnię wlewamy oliwę i podgrzewamy ją razem z 2 przepołowionymi ząbkami czosnku. Wrzucamy rzepę i podsmażamy ją przez 2-3 minuty, dodajemy makaron i wszystko porządnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, wyciągamy czosnek, posypujemy pieprzem i podajemy.

Smacznego!

Ania

P.S. Pamiętaj, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

orecchiette pugliesi z rzepą brokułową

orecchiette pugliesi z rzepą brokułową

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here