Briosz (wł./fr. brioche), cornetto, czyli po prostu rogalik. Jest to rodzaj drożdżowego pieczywa śniadaniowego o maślanym smaku. Briosze pozbawione nadzienia są lekko słodkie, co powoduje, że idealnie smakują zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Cechuje je wyjątkowo miękka i puszysta konsystencja. Na klasyczne włoskie śniadanie składa się briosz na północy i cornetto w pozostałych regionach oraz z kawa. Często zamawia się również sok ze świeżych pomarańczy. Cukiernie prześcigają się w pomysłach na nadzienie. Ostatnio popularne stały się rogaliki w wersji wegańskiej, a także czarne z dodatkiem aktywnego węgla – dokładnie tego, który dawniej łykaliśmy w razie bólu brzucha. Na moim blogu znajdziesz przepis, który pozwoli Ci przygotować w zaciszu domowej kuchni najprawdziwsze briosze. Można je później zamrozić i podjadać w dowolnym momencie.