Kiedy byłam dzieckiem, pomarańcze gościły na stołach właściwie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia. Dzisiaj na szczęście możemy cieszyć się w Polsce owocami przez cały rok, chociaż najlepiej smakują zimą. Czasem nie zdajemy sobie sprawy, ile korzyści przynoszą naszemu organizmowi.
Poza wzmacnianiem odporności, ułatwianiem wchłaniania żelaza i zwiększeniem elastyczności skóry i naczyń krwionośnych, dzięki obecności przeciwutleniaczy pomarańcze pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym polepszają kondycje układu krążenia i skutecznie walczą z nadciśnieniem. Zmniejszają wrażliwość skóry na szkodliwe działanie promieni słonecznych, pozwalają zredukować ilość złego cholesterolu, są bogate w potas i kwas foliowy. Ze względu na błonnik, najlepiej jadać je razem z przezroczystą skórką, jaka otacza miąższ. Poniżej publikuję przepisy na słodkie i słone potrawy przygotowane z wykorzystaniem pomarańczy.