Dlaczego włoskie śniadanie to najlepsza opcja na rozpoczęcie dnia?

0
Dlaczego włoskie śniadanie to najlepsza opcja na rozpoczęcie dnia?

Mam dobre wieści! Włoskie śniadanie postawione w szranki z tym, co w Italii nazywają śniadaniem kontynentalnym, czyli amerykańskim i angielskim, ale również niemieckim, czy polskim patentem na rozpoczęcie dnia okazuje się być najzdrowszym z punktu widzenia wartości odżywczych. Oczywiście istnieją inne warianty śniadań, natomiast dzisiaj biorę pod lupę jedzenie, jakie serwują w hotelach, B&B i gospodarstwach agroturystycznych.

Zanim napiszę więcej, zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Poranek jest bez dwóch zdań nnajważniejszym momentem dnia. Po nocnym wypoczynku ponownie wprawiamy organizm w ruch. Najrozsądniej budzić się w spokoju, dogadzać drobnymi gestami. Wiem, zabiegani i przemęczeni nie mamy czasu na rozpieszczanie się każdego dnia. Ale dlaczego od czasu do czasu nie sprawić sobie słodkiej przyjemności?

Śniadanie to nie tylko wwyjątkowy moment dnia, to przede wszystkim najważniejszy posiłek, jaki zjadamy. Dietetycy na całym świecie są zgodni co do zasady, że powinno ono zawierać 30% kalorii spożywanych podczas całej doby i w zdecydowanej większości składać się z węglowodanów niezbędnych do pobudzenia organizmu po długim, nocnym poście. Te ostatnie mają za zadanie rozruszać nasz mózg i mięśnie, a także pomóc wyprodukować odpowiednią ilość serotoniny, pozwalającej stawić czoła kolejnemu dniu z odpowiednią ilością energii. Z drugiej strony śniadanie ma istotny wpływ na naszą wagę. Determinuje obiad i kolację.

Włoskie śniadanie jest lekkie, a zarazem energetyczne. Jest też słodkie, bogate w węglowodany i wapń, poza tym ubogie w tłuszcze. Zbilansowany poranny posiłek musi przede wszystkim być różnorodny. Najlepiej jeść na zmianę jogurt, briosze i croissanty, herbatniki, ciasta i muesli, popijając kawą, herbatą, mlekiem, albo sokiem ze świeżych pomarańczy. Wszystko powinno liczyć 300-400 kalorii. W barach najzdrowiej sięgnąć po razowe briosze rzemieślnicze z miodem.

Koniec z wyrzutami sumienia. Śniadanie we włoskim stylu ma pozytywny wpływ na nasze ciało i umysł!

Na moim blogu znajdziesz przepis na domowe briosze.

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here