Cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

0
cytrynowe risotto prosto z Wybrzeża Amalfitańskiego

Cytrynowe risotto ma orzeźwiający i wyrafinowany smak. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu. Jednak jak przystało na prawdziwą kuchnię, pochodzącą z południa Włoch, wszystkie składniki dodaje się na oko. Robiąc je dla dwóch osób, zazwyczaj używam 3 pełnych garści ryżu, 1 średniej cytryny, 1 niewielkiej cebuli i 1,5 kostki rosołowej domowej produkcji (nie jest specjalnie słona).

CYTRYNOWE RISOTTO Z WYBRZEŻA AMALFITAŃSKIEGO

Składniki:

  • ryż carnaroli lub arborio
  • niepryskana cytryna
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • masło
  • wywar z warzywnej kostki rosołowej
  • Parmezan
  • cebula
  • czosnek

Przygotowanie:

Dokładnie myjemy cytrynę, wycieramy ją czystą ściereczką. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Siekamy drobno cebulę i dusimy ją na patelni z łyżką oliwy, łyżką masła, obranym ząbkiem czosnku i pietruszką.

Wyjmujemy czosnek, dorzucamy ryż i prażymy go przez moment. Kiedy ziarenka zaczną robić się przezroczyste, dodajemy chochlę wywaru z kostki rosołowej i gotujemy na małym ogniu. Mieszamy cały czas, żeby ryż nie przykleił się do garnka. Kiedy rosół odparuje, dolewamy kolejną chochlę, nie przerywając mieszania. Czynność powtarzamy do czasu, kiedy ryż będzie ugotowany, ale wciąż al dente. Powinien mieć kremową konsystencję, a ostatnia chochla wywaru lepiej, żeby wchłonęła się tylko do połowy. Wywar dolewamy do czasu, kiedy ryż będzie ugotowany. W połowie wlewamy sok z cytryny.

Zdejmujemy riotto z ognia i doprawiamy startą skórką z cytryny i Parmezanem.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here