Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów




PARMIGIANA Z PIECZONYCH BAKŁAŻANÓW

Składniki:

  • 2 okrągłe bakłażany
  • 1 butelka przecieru pomidorowego
  • 1 wędzona scamorza
  • tarty parmezan
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w plasterki, posolić i odłożyć na pół godziny na sitko po to, żeby pozbyć się goryczki. Opłukać, wysuszyć, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i upiec w temperaturze 180°C do miękkości (od 20 do 30 minut).

Na blasze do pieczenia układać na przemian bakłażany polane po wierzchu przecierem pomidorowym i plasterki scamorzy. Na górze powinien znaleźć się plasterek bakłażana z przecierem posypany parmezanem i polany oliwą. Parmigiany łączymy wykałaczką i zapiekamy w przez 20 minut w temperaturze 180°C.  Przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.

A jeśli szukasz przepisu na klasyczną parmigianę, znajdziesz go TUTAJ.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie . Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

Wegetariańska parmigiana z pieczonych bakłażanów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione