Lori i jej piękne ciasteczka poznałam dzięki serwisowi Instagram. Pewnego dnia wyświetliło mi się zdjęcie, które zachwyciło mnie do tego stopnia, że zaczęłam szperać w czeluściach internetu. Okazało się, że Loria Stern mieszka w Kalifornii, jest profesjonalnym cukiernikiem, a jej znakiem firmowym są wypieki ozdabiane jadalnymi kwiatami. Poza obecnością w mediach społecznościowych, posiada również stronę internetową loriastern.com, gdzie można kupić wyjątkowe słodkości (wysyłka tylko na terenie USA) albo zapisać się na kurs pieczenia, także online.
Vogue Italia opublikował filmik, na którym Loria zdradza przepis na swoje kruche ciasteczka. Po przekonwertowaniu amerykańskich miar na używane przez nas w Europie, zabrałam się za pieczenie. W naszym ogrodzie rośnie wiele kwiatów jadalnych, dlatego satysfakcja była ogromna. Oryginalne kruche ciasteczka na dobre weszły do rodzinnego jadłospisu. Uwielbiam zaskakiwać nimi gości.
Zazwyczaj przygotowuję ciasto z połowy składników. Wychodzi mi około 30 herbatników o smaku zbliżonym do digestive, ale przełamanym kwiatem. Należy pamiętać, że nie wszystkie kwiaty są jadalne. Niektóre mogą spowodować zatrucie organizmu. Bez obawy wolno sięgnąć po fiołki, bratki, chabry, kwiaty dyni i cukinii, płatki róży, goździki, hibiskus, lawendę, lipę, maki, rumianek, stokrotki, wrzosy, czy nasturcję. Ja używam również liści bazylii, szałwii i gałązek tymianku, oczywiście niepryskanych.
KRUCHE CIASTECZKA Z JADALNYMI KWIATAMI
Składniki:
- 3 jajka
- 170 g cukru trzcinowego
- 340 g masła
- 512 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- ekstrakt z wanilii (10-15 ml)
Przygotowanie:
Masło, cukier i sól wymieszać w misce. Dodać po 1 jajku, wlać wanilię, na samym końcu wsypać mąkę. Ciasto wyrobić na jednolitą masę przy pomocy robota. Owinąć je w folię kuchenną i wstawić do zamrażalnika na 30 minut. Wyjąć i rozwałkowywać jak na załączonym niżej filmiku.
Ciasteczka piec w temperaturze 180°C przez 10-15 minut.
Smacznego!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie . Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
Ale piękne!! Aż zacznę szukać kwiatów dookoła! Dziękuję!
Lekkie i wysublimowane, zapewne również pyszne! Bravi
Naprawdę niezwykłe ciasteczka!
cudne !