Gnocchi alla sorrentina

0
gnocchi alla sorrentina



Gnocchi alla sorrentina to jedno z najbardziej popularnych dań, pochodzących z regionu Kampania. Połączenie sosu ze świeżych pomidorów, mozzarelli, cudownego aromatu bazylii oraz delikatnych klusek ziemniaczanych nie rozczaruje raczej nikogo. Co więcej, pomysł powinien przekonać nawet tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Neapolitańska wersja potrawy przewiduje bowiem zastąpienie sosu pomidorowego przez ragù. Ja dzisiaj proponuję wariant tradycyjny.

Przepis na domowe gnocchi znajdziecie tutaj. Bazując na moich doświadczeniach, polecam gorąco własnoręcznie przygotowany sos. Możecie oczywiście użyć pelati z puszki, jednak smak nigdy nie będzie taki sam.

GNOCCHI ALLA SORRENTINA:

  • 1 opakowanie gnocchi (0,5 kg) lub gnocchi przygotowane własnoręcznie: przepis
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Jeśli zdecydujecie się na przygotowanie domowych gnocchi, to zacznijcie od nich.

gnocchi

Pomidory parzymy w gorącej wodzie, studzimy i obieramy ze skórki. Wyjmujemy miąższ, a resztę kroimy w kostkę, przekładamy na sitko i odstawiamy przynajmniej na pół godziny.

gnocchi alla sorrentina

Kiedy pomidory pozbędą się nadmiaru soku nastawiamy wodę na gnocchi, natomiast piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. W szerokim garnku podgrzewamy olej razem z ząbkiem czosnku. Dodajemy pomidory i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.

W osolonej wodzie gotujemy gnocchi zgodnie z przepisem na opakowaniu (zazwyczaj są to 2 – 3 minuty). Odcedzamy je, mieszamy z sosem, z parmezanem oraz z mozzarellą (ja zostawiam kilka kostek sera na boku). Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy poszarpane liście bazylii, resztę mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

gnocchi alla sorrentina

Gotowe gnocchi alla sorrentina można posypać parmezanem.

?Sugerowane wina:

Gnocchi alla sorrentina są potrawą o wyrazistym, lekko słodkawym smaku i delikatnym aromacie bazylii. Z drugiej strony cechuje je pewna zawiesistość, pochodząca od serów. Najlepiej wybrać zatem wino czerwone, pełne o niskim poziomie kwaskowatości jak np. Montepulciano d’Abruzzo.

gnocchi alla sorrentina

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here