Neapol

Babà al rum to neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach
Kampania
Neapol
południowe Włochy
poza Italią
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Babà al rum | neapolitańska babka ponczowa o polskich korzeniach

“O babà nasce polacco, nuje l’avimme migliorate. (“Babà narodziła się w Polsce, my ją ulepszyliśmy.”) Żeby opowiedzieć o jednym z najbardziej typowych neapolitańskich deserów, muszę sięgnąć do polskiej historii. Prawdopodobnie niektórym z was słówko “babà” skojarzy się z babką. Bravi! Babka drożdżowa po raz pierwszy została upieczona w czasach Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Natomiast do popularyzacji […]

Czytaj dalej:
spaghetti alle vongole
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
włoskie przepisy

Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole to klasyk kuchni neapolitańskiej. W podstawowej wersji przygotowuje się je jedynie z dodatkiem czosnku, peperoncino, oliwy z oliwek i pietruszki, czyli “na biało”. Jeśli jednak zależy Wam na dodaniu daniu odrobiny koloru, można do sosu wrzucić pomidory. Składniki (4 osoby): 1 kg vongoli 300 g spaghetti 100 ml białego wina wytrawnego 3 […]

Czytaj dalej:
Kampania
majolika
Neapol
południowe Włochy
włoski barok
włoski gotyk

Monastero Santa Chiara w Neapolu

Jaki jest Neapol wie każdy kto kiedykolwiek w mieście był. Nie jest ani ładny, ani brzydki, jest jedyny w swoim rodzaju i nikogo nie zostawia obojętnym. Brudne, chaotyczne i kolorowe ulice wywierają ogromne wrażenie, przypominają o bogatej przeszłości, pachną kawą i pizzą Margheritą. Neapol łączy się w sposób nierozerwalny z Hiszpanią, której tradycje łatwo uchwycić […]

Czytaj dalej:
Pompeje
archeologia
Italia rzymska
Kampania
Neapol
południowe Włochy
Pompeje
włoskie zabytki Unesco

Pompeje: wybuch Wezuwiusza

Na temat Pompejów napisano bardzo dużo. Niewielkie miasteczko zostało zasypane przez ponad sześciometrową warstwę wulkanicznych popiołów i zalane przez błotną lawę w 79 r. n.e. Podobny los spotkał Oplontis i Stabie. Herkulanum zalała natomiast błotna lawa poruszająca się z prędkością 100km/h. Ludzie zginęli w potwornych cierpieniach rażeni chmurami gorącego gazu, który w Herkulanum osiągnął temperaturę […]

Czytaj dalej:
gnocchi alla sorrentina
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
Sorrento
włoskie przepisy

Gnocchi alla sorrentina

Gnocchi alla sorrentina to jedno z najbardziej popularnych dań, pochodzących z regionu Kampania. Połączenie sosu ze świeżych pomidorów, mozzarelli, cudownego aromatu bazylii oraz delikatnych klusek ziemniaczanych nie rozczaruje raczej nikogo. Co więcej, pomysł powinien przekonać nawet tych, którzy nie mogą obejść się bez mięsa. Neapolitańska wersja potrawy przewiduje bowiem zastąpienie sosu pomidorowego przez ragù. Ja […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
Kampania
kuchnia włoska
Neapol
południowe Włochy
włoskie przepisy
zatoka neapolitańska

Paccheri faszerowane grillowanymi warzywami

Paccheri to tradycyjny makaron neapolitański. Ma kształt zbliżony do większych rurek. Podaje się go w zestawieniu z soczystymi sosami, doskonale komponuje się z owocami morza, a ze względu na formę często bywa faszerowany. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, który pozwoliłby mi nadziać makaron. Nie przekonywały mnie specjalnie wszechobecne beszamel, bułka tarta i ricotta. Oświecenie nadeszło dopiero […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie tradycje świąteczne

Cud św. Januarego

Św. January był biskupem Benewentu, który zginął śmiercią męczeńską w 305 roku. Przyjmuje się, że pewna pobożna kobieta zebrała jego krew do dwóch fiolek aby następnie dostarczyć cenną relikwie biskupowi Neapolu. Ta niemal od razu stała się przedmiotem głębokiej czci i pozostaje nim po dzień dzisiejszy. Pierwszy raz zaschnięta krew rozpuściła się w 315 roku. Podobno zaczęła wrzeć […]

Czytaj dalej:
Passione
Neapol
piosenka neapolitańska
włoska muzyka
włoskie kino

Pasja po neapolitańsku, albo słów kilka o filmie “Passione”

“Zobaczyć Neapol i umrzeć” mawiał Goethe. Niektórzy z Was pewnie z owym stwierdzeniem się zgodzą, inni nie do końca. Na pewno miasto nikogo nie pozostawia obojętnym. Ja, swego czasu, swoje wrażenia opisałam tutaj i gorąco zachęcam wszystkich do lektury, szczególnie w kontekście dzisiejszego wpisu. Amatorom Italii, południa półwyspu i  w końcu Neapolu, a także ciekawskim szczerze polecam […]

Czytaj dalej:
bożonarodzeniowa szopka neapolitańska
Kampania
Neapol
południowe Włochy
szopka neapolitańska
włoskie tradycje świąteczne

Bożonarodzeniowa szopka neapolitańska

Bożonarodzeniowa szopka to jeden z najbardziej wyrazistych symboli chrześcijańskich. Jej tradycje sięgają odległych czasów, kiedy, między 24 a 25 grudnia, odgrywano luźne sceny narodzin Chrystusa. Na pewno też te dawne obyczaje nie wzięły się znikąd – podobnie jak w przypadku umownej daty świąt, źródeł należałoby się doszukiwać w jakiś pogańskich rytuałach. Pierwszą – żywą – […]

Czytaj dalej:
Caserta
Kampania
Neapol

Burbonowie na włoskiej prowincji. Caserta.

Caserta leży w odległości 30 km na północ od Neapolu. To niewielkie miasteczko, zbudowane na równinie, istnieje właściwie dopiero od drugiej połowy XIX wieku. Jest niejako bezpośrednią następczynią pobliskiej Casertavecchia (“Stara Caserta”), średniowiecznej osady, założonej na zboczach Apeninów, której skradła nazwę. Prowincjonalna Caserta na pierwszy rzut oka nie wyróżnia się niczym specjalnym – jedna główna ulica handlowa, kilka barów, obowiązkowe […]

Czytaj dalej:
Kampania
Neapol
południowe Włochy
włoskie zabytki Unesco
zatoka neapolitańska

Wszystkie kolory Neapolu

Neapol (“Nàpule” w dialekcie lokalnym) jest jedyny w swoim rodzaju. Jest brudny, jest duszny, jest głośny i chaotyczny. Miasto to nie ma nic wspólnego z dzisiejszymi metropoliami, gdzie zabytkowe centrum świeci czystością, a osiedla mieszkaniowe są zaplanowane niemal co do milimetra. Neapol nie jest nadęty, ani się nie lansuje. Tam wszystko ma inny wymiar, a granica między […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione