Sycylijskie pizzette nadają się na przystawkę, ajko aperitif albo np. na drugie śniadanie, jeżeli nie jesteście akurat na diecie. Lekko słodkawy posmak ciasta drożdżowego doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą i oregano. Przygotowanie nie jest aż tak bardzo czasochłonne, jak w przypadku pizzy lub focacci, co niewątpliwie powinno zachęcić mniej wprawione gospodynie. Sukces gwarantowany!
PIZZETTE
(ok. 20 sztuk):
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 25 g oliwy z oliwek albo smalcu
- 13 g świeżych drożdży
- 125 ml wody
sos:
- 1 puszka pomidorów w kostce
- 2 mozzarelle
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, poza wodą, miksujemy przy pomocy robota kuchennego. Kiedy połączą się w jednolitą masę dolewamy wodę i znowu miksujemy. W głębokiej misce dokładnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kulki ważące 20-30 g, układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto wyrośnie!), przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach bierzemy formę z pizzetkami, przygotowujemy drugą, każdą kulkę spłaszczamy w taki sposób aby środek był grubszy od brzegów, rozkładamy z zachowaniem odstępów na naszych blachach i zakryte odstawiamy na kolejne pół godziny.
W międzyczasie pomidory przekładamy do miski i mieszamy z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy z oliwek, mozzarellę natomiast kroimy w drobne plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Każdą pizzetkę smarujemy sosem pomidorowym. Pieczemy przez 20-30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca kładziemy po plasterku mozzarelli, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty po to, żeby rozpuścić ser.
Pizzette można jeść lekko ciepłe, albo całkowicie zimne.
Smacznego,
Ania
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie.









![Milena Palminteri „Jak gorzka pomarańcza” [recenzja + konkurs] Milena Palminteri "Jak gorzka pomarańcza" [recenzja + konkurs]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2025/08/IMG20250809181546-1.jpg?resize=218%2C150&ssl=1)

![Francesca Giannone „Zapach Apulii” [recenzja] Francesca Giannone "Zapach Apulii" [recenzja]](https://i0.wp.com/podsloncemitalii.pl/wp-content/uploads/2025/07/IMG_20250624_212139-1.jpg?resize=218%2C150&ssl=1)

Dzięki za ten przepis, prostota i niezapomniany smak 🙂
Bardzo proszę! Udanych wypieków 🙂