finger food

Szałwia w panierce
finger food
kuchnia
szałwia
włoskie przepisy

Szałwia w panierce

Przytrafili nam się niezapowiedziani goście. Świetnie -pomyślałam, bo nasze życie towarzyskie ostatnimi czasy miewa się średnio. Otworzymy butelkę musującego wina i wypijemy je w ogrodzie. Tylko co ja do tego wina podam? Traf chciał, że na kuchennym stole stał bukiet aromatycznej szałwii. Pomyślałam, że przygotuję tempurę i razem z bąbelkami podam panierowaną szałwię. To był […]

Czytaj dalej:
paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo
finger food
kuchnia
włoskie przepisy

Paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PROSCIUTTO CRUDO (składniki na ok 12 sztuk): 6 cienkich plasterków prosciutto crudo 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej prostokątnego) 1 duże jajko 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub innych nasion (np. kminku lub czarnuszki) 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu Piekarnik rozgrzewamy na 200ºC. Każdy plasterek szynki kroimy na cztery cienkie paski. Rozwałkowujemy […]

Czytaj dalej:
mozzarella in carrozza
dieta śródziemnomorska
finger food
kuchnia
mozzarella przepis
włoskie przepisy

Mozzarella in carrozza

Ten klasyczny przepis, pochodzący z Kampanii, powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby wykorzystać resztki zalegającego chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą mi do głowy kiedy myślę o mozzarelli in carrozza to złocista, chrupiąca i ciągnąca się. A oto jak ją przygotować. MOZZARELLA IN CARROZZA  (składniki na 4 osoby): 8 kromek […]

Czytaj dalej:
figi z białym serkiem i pistacjami
figi
finger food
kuchnia
włoskie przepisy

Figi z białym serkiem i pistacjami

Ten smakołyk na bazie fig możecie podawać jako aperitif, jako przystawkę lub jako dodatek do dania głównego, zestawiając je go z innymi daniami sezonowymi. Smak owoców podkreślą orzeszki piniowe i ocet balsamiczny. FIGI Z BIAŁYM SERKIEM I PISTACJAMI 8 dojrzałych fig 150 g białego (koziego) serka pistacje kilka gałązek tymianku ocet balsamiczny świeżo mielony pieprz […]

Czytaj dalej:
roladki z grillowanych bakłażanów
bakłażan
finger food
kuchnia
włoskie przepisy

Roladki z grillowanych bakłażanów

ROLADKI Z GRILLOWANYCH BAKŁAŻANÓW ZAWIJANE Z FETĄ I POMIDORAMI niewielkie bakłażany sól świeżo mielony pieprz sok z cytryny oregano lub tymianek oliwa z oliwek extravergine feta dojrzałe pomidory glassa balsamiczna Bakłażany kroimy w cienkie, podłużne paski. Solimy i odstawiamy na sitko przynajmniej na pół godziny, po to, aby pozbyć się nadmiaru wody. Płuczemy je pod bieżącą […]

Czytaj dalej:
koreczki z arbuza i fety
feta
finger food
kuchnia

Koreczki z arbuza i fety

Przed Wami najprostszy przepis w historii bloga. Koreczki z arbuza i fety to genialny i niezwykle orzeźwiający dodatek do letniego aperitifu. KORECZKI Z ARBUZA I FETY arbuz feta kilka listków mięty wykałaczki Listki mięty rwiemy na drobniejsze kawałki. Arbuza pozbawiamy pestek i kroimy w kwadraciki, podobnie jak fetę. Bierzemy 1 kwadracik arbuza, kładziemy na nim […]

Czytaj dalej:
roladki z cukinii
cukinia
finger food
kuchnia
suszone pomidory
włoskie przepisy

Roladki z grillowanych cukinii

Szukasz pomysłu na smaczne przekąski do podania np. z lampką znakomitego włoskiego wina? Najlepiej jest korzystać z tego co daje nam natura, a że w lecie cukinii na straganach nie brakuje, to proponuje Wam fantastyczne, śródziemnomorskie roladki. Celowo nie podaję ilości produktów, które należy przygotować, bo te zależą od indywidualnych potrzeb. ROLADKI Z GRILLOWANYCH CUKINII […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione