Spaghetti al nero di seppia

0
spaghetti al nero di seppia

Czarny makaron to makaron barwiony atramentem z kałamarnicy lub z mątwy. Dawniej nero di seppia (włoska nazwa)  używano nie tylko w kuchni, ale również jako narzędzia niezbędnego do pisania piórem. Dzisiaj znajduje zastosowanie już raczej tylko na talerzu.

Nie można myśleć o smakach Sycylii bez tego ultra czarnego dania o bardzo charakterystycznym aromacie. Osobiście po raz pierwszy spróbowałam go w Warszawie, zaznaczam jednak, że kucharz był Sycylijczykiem DOC.  Ciemny sos i  spaghetti, a w środku pyszne krewetki. Mnie urzekło od razu, ale co tam ja – italomaniaczka. Nero di seppia bardzo chętnie wcinało blisko 150 osób na pewnym garden party w warszawskich Włochach i zapewniam Was, iż wcale nie nazwa dzielnicy tak ich omamiła, że poczuli się beztrosko niczym na wakacjach w Italii. Dobra kuchnia obroni się w każdym miejscu.

Tradycyjnego przepisu nie znam, a raczej nigdy nie podjęłam próby podołania mu. Może gdybym mieszkała gdzieś na dole półwyspu łatwiej byłoby mi się zdecydować. Tym niemniej mam ciekawą alternatywę i chętnie się nią z Wami podzielę. Czarny makaron znajdziecie w sklepie. Wystarczy przygotować prosty sos na bazie pomidorów, żeby otrzymać niebanalne danie, godne każdej wyjątkowej kolacji.

CZARNY MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM:
  • 1 opakowanie czarnego makaronu, barwionego nero di seppia
  • 1 opakowanie dojrzałych pomidorów koktajlowych
  • 1/3 szklanki białego wina
  • połowa niewielkiej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

W międzyczasie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Po kilku minutach dodajemy pomidory (mogą być wcześniej obrane ze skórki), dolewamy wina. Dusimy do momentu, w którym wino odparuje. Solimy, pieprzymy, a na koniec dorzucamy posiekaną pietruszkę.

Odcedzony makaron wsypujemy na patelnię i mieszając trzymamy wszystko jeszcze przez minutę na ogniu. Podawać póki ciepłe!

?Polecane wina:

Charakterystyczny smak nero di seppia najlepiej komponuje się z  winami białymi o średniej gęstości i mocy, tudzież z winami białymi lekko musującymi, takimi jak np. Riesling ; Prosecco di Valdobbiadene ; Friuli Grave Bianco.

spaghetti al nero di seppia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here