PEPERONCINO
Jest niewielka, piękna, kolorowa i potwornie pikantna. Mowa o papryczce, która we Włoszech – szczególnie na południu kraju – przez wieki była używana w celu konserwacji żywności. Nadal w tamtejszej kuchni jest bardzo popularna. Dla wielu Włochów peperoncino stanowi niezbędne wyposażenie spiżarni. Często zadaje sobie pytanie, jak przy panujących w Italii upałach, ludzie są w stanie znieść tak agresywny smak? Sama jednak często peperoncino używam.
WŁAŚCIWOŚCI PAPRYCZKI
- to znany afrodyzjak
- jest przeciwutleniaczem – chroni skórę i opóźnia proces starzenia
- sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych i poprawia trawienie
- wzmacnia włosy, dodaje im blasku
- łagodzi ból
- pomaga w leczeniu chrypy i kaszlu
- obniża poziom cholesterolu
- zapobiega miażdżycy tętnic i sprzyja w jej leczeniu
- zawiera witaminy A, B, C, PP i E, a także beta-karoten i luteinę
JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z PEPERONCINO
- papryczkę należy pozbawić wszystkich pestek, bo te sprawiają, że poziom ostrości papryczki jest nie do zniesienia
- podczas obierania agresywny smak zostaje na palcach, łatwo go wetrzeć np. w oczy, czy nos, które natychmiast zaczynają piec – remedium to posmarowanie dłoni oliwą z oliwek, a po kilku minutach umycie rąk
- jedząc danie z dodatkiem peperoncino, należy popić je winem, nie wodą
- żeby pozbyć się pikantnego posmaku w ustach można zagryźć wszystko kromką chleba albo popić mlekiem
CIEKAWOSTKI
- jej ojczyzną jest Kalabria
- w nadmorskiej części Kalabrii przygotowuje się Zafarà, czyli digestivo na bazie cedru i peperoncino
- w lecie w Kalabrii odbywa się Peperoncino Jazz Festival, a w pierwszej połowie września Il Peperoncino Festival di Diamante.
A presto!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.