Peperoncino – wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć

0
Peperoncino - wszystko co chciałbyś o nim wiedzieć

PEPERONCINO

Jest niewielka, piękna, kolorowa i potwornie pikantna. Mowa o papryczce, która we Włoszech – szczególnie na południu kraju – przez wieki była używana w celu konserwacji żywności. Nadal w tamtejszej kuchni jest bardzo popularna. Dla wielu Włochów peperoncino stanowi niezbędne wyposażenie spiżarni. Często zadaje sobie pytanie, jak przy panujących w Italii upałach, ludzie są w stanie znieść tak agresywny smak? Sama jednak często peperoncino używam.

WŁAŚCIWOŚCI PAPRYCZKI

  • to znany afrodyzjak
  • jest przeciwutleniaczem – chroni skórę i opóźnia proces starzenia
  • sprzyja wydzielaniu soków żołądkowych i poprawia trawienie
  • wzmacnia włosy, dodaje im blasku
  • łagodzi ból
  • pomaga w leczeniu chrypy i kaszlu
  • obniża poziom cholesterolu
  • zapobiega miażdżycy tętnic i sprzyja w jej leczeniu
  • zawiera witaminy A, B, C, PP i E, a także beta-karoten i luteinę

JAK OBCHODZIĆ SIĘ Z PEPERONCINO

  • papryczkę należy pozbawić wszystkich pestek, bo te sprawiają, że poziom ostrości papryczki jest nie do zniesienia
  • podczas obierania agresywny smak zostaje na palcach, łatwo go wetrzeć np. w oczy, czy nos, które natychmiast zaczynają piec – remedium to posmarowanie dłoni oliwą z oliwek, a po kilku minutach umycie rąk
  • jedząc danie z dodatkiem peperoncino, należy popić je winem, nie wodą
  • żeby pozbyć się pikantnego posmaku w ustach można zagryźć wszystko kromką chleba albo popić mlekiem

CIEKAWOSTKI

A presto!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj