Digestivo (pl. digestif) to alkohol serwowany po posiłku, mający na celu wspomóc trawienie. Może mieć gorzki lub słodki smak. Podaje się go na koniec obiadu lub kolacji – po deserze, ale przed kawą. Za digestivo uznaje się likiery, nalewki i wódki ziołowe.
Najpopularniejsze włoskie digestivi to:
Amaro – (bitter) korzenno-ziołowy likier o gorzkawym smaku. Do najbardziej rozpowszechnionych należą Averna, Braulio, Amaro Lucano, Montenegro, Ramazzotti, Cinar, Fernet-Branca, Unicum i Vecchio Amaro del Capo.
Grappa – włoska wódka produkowana z wytłoczyn i pestek winogron pochodzących z odpadów pozostałych po produkcji wina. Ojczyzną grappy jest północna Italia, gdzie dużą popularnością cieszy się również caffè corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy. Grappa ma kolor przezroczysty lub lekko brązowy, jeśli jest dojrzała.
Limoncello – słodki likier produkowany ze skórki cytrynowej. Kolebką limoncello jest Kampania: Wybrzeże Amalfitańskie, Sorrento i Capri.
Do innych popularnych likierów można zaliczyć alloro (likier laurowy), fragolino (likier truskawkowy), liquore al pistaccio (likier pistacjowy), mandarinetto (likier mandarynkowy), mandorlino (likier migdałowy), mirto (likier z mirtu), nocino (likier z orzechów włoskich), sambuca (likier z owoców dzikiego bzu).
Podobało się? Koniecznie zerknij tutaj – Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach.
***
Jak zawsze czekam na was na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog. Znajdziecie tam więcej ciekawostek, więcej zdjęć, po prostu więcej Włoch!
Ania
Jestem fanką limoncello i amaro. Potwierdzam, że na trawienie sprawdza się idealnie 😉
To podobnie jak ja 😀
Co roku robie nocino, likier z niedojrzalych orzechow wloskich, jak sa jeszcze zielone. Sa one bardzo gorzkie ale dodaje sie cukiereczka. Wspanialy smak, kolor brazowy, swietny na zoladek
Ojejku, ale mi smaka narobiłaś!!!