Co to jest digestivo?

4
digestivo



Digestivo (pl. digestif) to alkohol serwowany po posiłku, mający na celu wspomóc trawienie. Może mieć gorzki lub słodki smak. Podaje się go na koniec obiadu lub kolacji – po deserze, ale przed kawą. Za digestivo uznaje się likiery, nalewki i wódki ziołowe.

Najpopularniejsze włoskie digestivi to:

Amaro – (bitter) korzenno-ziołowy likier o gorzkawym smaku. Do najbardziej rozpowszechnionych należą Averna, Braulio, Amaro Lucano, Montenegro, Ramazzotti, Cinar, Fernet-Branca, Unicum i Vecchio Amaro del Capo.

Grappa – włoska wódka produkowana z wytłoczyn i pestek winogron pochodzących z odpadów pozostałych po produkcji wina. Ojczyzną grappy jest północna Italia, gdzie dużą popularnością cieszy się również caffè corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy. Grappa ma kolor przezroczysty lub lekko brązowy, jeśli jest dojrzała.

Limoncello – słodki likier produkowany ze skórki cytrynowej. Kolebką limoncello jest Kampania: Wybrzeże Amalfitańskie, Sorrento i Kapri.

Do innych popularnych likierów można zaliczyć alloro (likier laurowy), fragolino (likier truskawkowy), liquore al pistaccio (likier pistacjowy), mandarinetto (likier mandarynkowy), mandorlino (likier migdałowy), mirto (likier z mirtu), nocino (likier z orzechów włoskich), sambuca (likier z owoców dzikiego bzu).

Podobało się? Koniecznie zerknij tutaj – Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach.

***

Jak zawsze czekam na was na Facebooku oraz na Instagramie. Znajdziecie tam więcej ciekawostek, więcej zdjęć, po prostu więcej Włoch!

Ania





4 KOMENTARZE

  1. Co roku robie nocino, likier z niedojrzalych orzechow wloskich, jak sa jeszcze zielone. Sa one bardzo gorzkie ale dodaje sie cukiereczka. Wspanialy smak, kolor brazowy, swietny na zoladek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here