Czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

arance rosse di Sicilia IGP



Sycylia to prawdziwa kraina obfitości, a jednym z jej największych skarbów są czerwone pomarańcze posiadające oznaczenie IGP (indicazione geografica tipica), czyli certyfikat produktu regionalnego. Moro, Tarocco i Sangiunello – tak właśnie nazywają się trzy najważniejsze odmiany o rubinowym miąższu. W przeciwieństwie do pozostałych rodzajów, które wytwarzają jedynie karoten, czerwone pomarańcze z Sycylii produkują również antocyjany, tj. naturalne barwniki pochodzenia roślinnego, charakteryzujące się odcieniem od czerwonego po fioletowy. Mają cienką, mocno pomarańczową skórkę, na której widać czerwone refleksy. Hodowane są w południowo-wschodniej części wyspy, a dokładniej w Prowincjach Enna, Katania i Syrakuzy, gdzie panują specyficzne warunki atmosferyczne, a dzięki obecności Etny ziemia jest wyjątkowo żyzna. Sezon na te owoce przypada między zimą, a wczesną wiosną.

WŁAŚCIWOŚCI:

Klimat w którym dni są ciepłe, a noce zimne sprzyja wytwarzaniu się antocyjanów. W porównaniu do innych cytrusów są bogatsze o 40% w witaminę C, a odmiana Tarocco posiada jej najwięcej ze wszystkich. Dobroczynnych właściwości mają znacznie więcej. Poza wzmacnianiem odporności, ułatwieniem wchłaniania żelaza i zwiększeniem elastyczności skóry i naczyń krwionośnych, dzięki obecności przeciwutleniaczy pomagają w walce z wolnymi rodnikami. Poza tym polepszają kondycje układu krążenia i są skuteczne w walce z nadciśnieniem. Zmniejszają wrażliwość skóry na szkodliwe działanie promieni słonecznych, pozwalają zredukować ilość złego cholesterolu, są bogate w potas i kwas foliowy. Ze względu na błonnik, najlepiej jadać je razem z przezroczystą skórką jaka otacza miąższ.

ZASTOSOWANIE:

Czerwone pomarańcze z Sycylii idealnie nadają się na świeży sok. Można je wykorzystać w kuchni jako dodatek do sałatek, dań mięsnych i ryb, a także drinków (np. Camparisoda i sok z pomarańczy). Jeśli owoce pochodzą z ekologicznej uprawy, wtedy nadają się do zjedzenia w całości. Idealnie pasują do wypieków (tarta pomarańczowa), a ich soczysty kolor i aromatyczny zapach dodadzą pozytywnej energii podczas najsmutniejszych zimowych dni.

PIANA DI CATANIA, KRAINA CZERWONYCH POMARAŃCZY:

Jeśli zamarzy Ci się kiedyś zobaczyć w miejsce gdzie rosną czerwone pomarańcze pojedź w rejon Piana di Catania. Nizina leży w prowincji Katania, przy granicy z Syrakuzami. Całą okolicą porastają cytrusowe drzewa, a czerwone  pomarańczą są tam hodowane nieprzerwanie od XVIII wieku.

A presto!

Ania

P.S. Spodobał Ci się ten wpis? Masz jakieś pytanie? Zostaw pod tekstem komentarz. Możesz też podzielić się własnym zdjęciem, dodając je w formie komentarza. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

czerwone pomarańcze z Sycylii IGP

tarta pomarańczowa

One thought on “Czerwone pomarańcze z Sycylii IGP”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione