Spaghetti alle vongole

5
Spaghetti alle vongole

Spaghetti alle vongole to klasyk kuchni neapolitańskiej. W podstawowej wersji przygotowuje się je jedynie z dodatkiem czosnku, peperoncino, oliwy z oliwek i pietruszki, czyli “na biało”. Jeśli jednak zależy Wam na dodaniu daniu odrobiny koloru, można do sosu wrzucić pomidory.

Składniki:

(4 osoby)

  • 1 kg vongoli
  • 300 g spaghetti
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 peperoncino
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • pietruszka

Przygotowanie:

Dla przygotowania doskonałych spaghetti alle vongole kluczowe są dwie sprawy – świeże małże i staranne ich oczyszczenie z piasku.

Jak wyczyścić małże?

Wyrzucamy puste skorupki i małże z pękniętą skorupką. Nieuszkodzone wrzucamy na sitko, które wkładamy do miski, w taki sposób,
żeby nie dotykało dna. Pod bieżącą wodą wypłukujemy ze skorupek piasek. Brudną wodę wylewamy i przemywamy je jeszcze raz. Na koniec zalewamy je wodą z solą i odstawiamy na minimum 2-3 godziny. Na każdy litr wody dajemy 70 g soli, a najlepiej moczyć małże w wodzie morskiej. Odcedzamy i jeszcze raz kontrolujemy. Każdą z nich przepłukujemy pod bieżącą wodą i uderzamy skorupką w brzeg zlewu albo np. w blat kuchenny. Dobrze wyczyszczone małże pozostaną zamknięte. Otworzą się tylko te z piaskiem.

Kiedy mamy pewność, że wszystkie małże są czyste, nastawiamy wodę na spaghetti.

Siekamy pietruszkę.

Na patelnię wrzucamy 1 ząbek czosnku i małże, które zalewamy białym winem. Podgrzewamy je na dużym ogniu po to, aby wyparował alkohol. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i dusimy do momentu, kiedy wszystkie skorupki się otworzą (ok. 3 minuty). Małże zdejmujemy z patelni, ale zachowujemy powstały na niej sos. Filtrujemy go np. przy pomocy gazy.

Na innej patelni rozgrzewamy oliwę z dwoma ząbkami czosnku i obranym peperoncino. Dorzucamy małże i zalewamy je sosem. Gotujemy przez kilka minut.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z małżami. Mieszamy, posypujemy pietruszką i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

spaghetti alle vongole

Poprzedni artykułIl Gargano: un paradiso in terra
Następny artykułSpaghetti alle vongole
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

5 KOMENTARZE

  1. A czy z środka tych małży nie trzeba jeszcze czegoś usuwać? Wszystko co jest w tej muszli nadaje się po obróbce cieplnej do jedzenia?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here