Caffè shakerato, mrożone espresso

0
caffè shakerato




Caffè shakerato to prawdziwy klasyk wśród letnich napojów przygotowywanych na bazie kawy.

CAFFÈ SHAKERATO:

Składniki:

  • espresso
  • cukier
  • 6-7 kostek lodu

Przygotowanie:

Kostki lodu wkładamy do shakera lub do słoika, abo do słoika, zasypujemy je cukrem – 1-2 łyżeczki na każdą filiżankę espresso.

Przygotowujemy espresso i natychmiast zalewamy nim lód z cukrem.

Zamykamy shaker i potrząsamy nim energicznie przez 10-15 sekund, tj. do momentu, aż na powierzchni kawy powstanie pianka.

Otwieramy pojemnik i wlewamy kawę przez sitko do kieliszków od Martini. W ten sposób oddzielimy kostki lodu.

Kawę możecie posypać po wierzchu zmieloną kawą, cynamonem, albo kakao.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here