Caffè shakerato, mrożone espresso

0
Caffè shakerato, mrożone espresso

Caffè shakerato to prawdziwy klasyk wśród letnich napojów przygotowywanych na bazie kawy. Często i chętnie po niego sięgam w trakcie trwania upałów, ponieważ nie tylko daje potrzebnego kopa, ale także porządnie orzeźwia. Zwyczajowo taką kawę przygotowuje się w shakerze. Kiedy brak go pod ręką, z powodzeniem można zastąpić urządzenie większym słoikiem z wieczkiem. Wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt jest fantastyczny. Przekonajcie się sami!

CAFFÈ SHAKERATO:

Składniki:

  • espresso
  • cukier
  • 6-7 kostek lodu

Przygotowanie:

Kostki lodu wkładamy do shakera lub do słoika i zasypujemy je cukrem. W zależności od osobistych upodobań dodaje się 1-2 łyżeczki na każdą filiżankę espresso.

Przygotowujemy espresso (instruktaż poprawnej obsługi moki znajdziesz na moim blogu tutaj) i natychmiast zalewamy nim lód z cukrem.

Zamykamy shaker albo zakręcamy słoik i potrząsamy energicznie naczyniem przez 10-15 sekund, tj. do momentu, aż na powierzchni kawy powstanie pianka.

Otwieramy pojemnik i żeby oddzielić kostki lodu, wlewamy kawę przez sitko do kieliszków od Martini (oczywiście można użyć po prostu szklanek).

Caffè shakerato opcjonalnie warto posypać po wierzchu zmieloną kawą, cynamonem, albo np. kakao.

Proste, prawda?

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Alla prossima!

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj