Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

5
Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Czasem piszecie do mnie z prośbą o poruszeniu na blogu nurtujących Was zagadnień. Zdarza się, że pomysły na posty podsuwają mi czytelnicy, innym razem znajomi. Tak właśnie było w przypadku obsługi moki. Moja dobra koleżanka – Ania – wyznała mi, że nic o niej nie wie, a bardzo chciałaby używać kawiarki na co dzień. Dla Ani i dla wszystkich innych zainteresowanych tematem stworzyłam instruktaż obsługi makinetki. To bardzo przydatne urządzenie, dzięki któremu łatwo przygotujesz doskonałą kawę. Trzeba jednak zastosować się do kilku zasad, żeby uzyskać idealny smak.

JAK WYGLĄDA MOKA?

Makinetka dostępne są w różnych wielkościach. Miarą są filiżanki espresso. Każda moka składa się z 6 zasadniczych elementów:

  • zbiornika na wodę
  • sitka na zmieloną kawę
  • zbiornika na zaparzoną kawę
  • zaworu bezpieczeństwa
  • uszczelki
  • sitka filtrującego kawę

Zbiornik na wodę znajduje się na dole, sitka pośrodku, a zbiornik na kawę jest na górze. Na zbiorniku z wodą możecie zauważyć charakterystyczną “śrubę”. To zawór odpowiedzialny za regulację ciśnienia w kawiarce. Jego prawidłowe działanie zależy od poziomu wlanej do moki wody. Nie należy przekraczać linii wyznaczonej przez zawór. Nieprzestrzeganie tej zasady w skrajnych przypadkach może skutkować wybuchem urządzenia, co zdarzyło się mojemu znajomemu. Powinno się również dbać o dobry stan uszczelki i regularnie ją wymieniać.

JAK OBSŁUŻYĆ MOKĘ?

? Jeśli Twoja makinetka jest nowa, zaparz w niej pierwszą kawę, stosując się do poniższych instrukcji. Wszystko wylej i zrób kawę ponownie. Teraz możesz ją wypić.

? Do zbiornika na wodę wlej zimną wodę. Nie wolno przekroczyć poziomu zaworu bezpieczeństwa, który znajduje się również na wewnętrznej ściance kawiarki.

? Na zbiornik z wodą załóż sitko. Wypełnij je zmieloną kawą. Nie uklepuj  jej. Na koniec delikatnie stuknij maszynką o blat. W ten sposób kawa ułoży się (patrz zdjęcie niżej).

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

? Nałóż górną część kawiarki i starannie zakręć.

? Postaw kawiarkę na ogniu. Nawiasem mówiąc, istnieją również makinetki dostosowane do kuchni indukcyjnych. Po kilku minutach wrząca woda wytworzy ciśnienie i zacznie się przedostawać z dolnego zbiornika na górę. Usłyszysz bulgotanie. Wtedy należy zdjąć mokę z ognia. W przeciwnym razie kawa może się przypalić.

?Rozlej kawę do filiżanek.

? Po każdym użyciu rozkręć ostudzoną mokę i przepłucz wszystkie 3 części pod bieżącą wodą. Nie używaj płynu do mycia naczyń i nie wkładaj maszynki do zmywarki. Makinetka im jest starsza i częściej używana, tym lepszą robi kawę.

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Parzenie kawy w kawiarce krok po kroku

Z tego artykułu dowiesz się jak domowym sposobem przygotować espresso z pianką. Tutaj natomiast podałam przepis na mrożone espresso.

A presto!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

5 KOMENTARZE

  1. Bardzo przydatny wpis. Nie wiedziałam,ze im starsza kawiarka tym lepsza kawa i niepotrzebnie wyrzucilam dwie ” zurzyte” . Co myślisz Aniu o kawie bezkofeiny w ten sposób parzonej lub mix , pół na pół z normalną ? Maria

      • Bez kofeina niedobra ! Trudno , serducho troche przyspieszy ale warto. I jeszcze Aniu , rożne kawy testuję i jakoś nie moglam trafić na dobrą / dla mnie/ . Etiopska podobno najlepsza – nie bardzo . Kupiłam dawno nie używaną Lavatzza i i jest pyszna. Ciekawa jestem Aniu jaką kawę polecilabyś ? Maria

  2. Jak kawę w sitku uklepuję gdyż to daje więcej pianki. Aby kawa wyszła nam mocna o kremowej konsystencji należy płomień lub temperaturę ustawić w takim punkcie aby kawa wydostawała się przez komin powoli i cienkim strumieniem. Nigdy nie doprowadzam do bulgotania i nie zostawiam kawy w kawiarce dłużej niż na 2-3 sek. Tyle ode mnie…pozdrawiam ! Aha, to fakt – im starsza macchinetta tym lepsza kawa. Polecam produkty firmowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here