Trufle czekoladowe to wyrafinowany deser, idealny na święta, na Sylwestra i na każdą inną wyjątkową okazję. Niewielkie czekoladki są bardzo proste w przygotowaniu, poza tym trudn im się oprzeć. Dzisiaj proponuję Wam przepisy na trzy rodzaje trufli – z mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady, obtaczane w pistacjach lub w kakao, z gorzkiej czekolady, aromatyzowane kawą oraz likierem wiśniowym, a także subtelne trufle z białej czekolady z dodatkiem pomarańczy.
TRUFLE CZEKOLADOWE W PISTACJACH I W KAKAO:
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g mlecznej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki
- 40 g solonych pistacji
- 40 g gorzkiego kakao
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy krem granache. Ganache to francuska nazwa na połączanie aksamitnej mieszanki czekolady i śmietany. Przy pomocy noża drobno siekamy czekoladę i wsypujemy ją do miski. Podgrzewamy śmietanę prawie do wrzenia, ściągamy ją z ognia i wlewamy do czekolady. Po 2 minutach, kiedy zmięknie, powoli i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Czekamy aż krem ostygnie i schładzamy go w lodówce przez 2 godziny.
Z zastygłej masy lepimy kulki. Połowę obtaczamy w drobno pokruszonych pistacjach, resztę w kakao. Układamy je w papierowych foremkach. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je na godzinę przed podaniem.
TRUFLE CZEKOLADOWE Z LIKIEREM WIŚNIOWYM I Z AROMATEM KAWY:
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g śmietanki kremówki
- 75 g miękkiego masła
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 10 g miodu
- 2 g kawy espresso w proszku
- 5 łyżek kakao
Przygotowanie:
Przygotowujemy krem granache jak w przepisie wyżej, z tym że do podgrzanej śmietany wlewamy najpierw miód i wsypujemy kawę, a dopiero potem czekoladę. Po ostudzeniu dodajemy masło oraz likier wiśniowy i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce przez 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki lepimy kulki, które obtaczamy w kakao i wkładamy do papierowych foremek. Gotowe trufle przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je na godzinę przed podaniem.
TRUFLE Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z POMARAŃCZĄ:
Składniki:
- 325 g białej czekolady
- 80 g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki masła
- 1 łyżka limoncello
- pół pomarańczy
Przygotowanie:
Masło i śmietanę umieszczamy w rondelku i zagotowujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy przez minutę, następnie ściągamy z ognia i studzimy.
225 g czekolady kroimy w drobne kawałki i łączymy z maślano-śmietanową masą. Starannie mieszamy do momentu kiedy czekolada dobrze się rozpuści, a jeśli zajdzie taka potrzeba, podgrzewamy jeszcze przez moment. Dodajemy łyżkę limoncello i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Krem przekładamy do miski i umieszczamy w lodówce na 2 godziny.
Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki. Umieszczamy je na tacy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki jeszcze na pół godziny.
Rozpuszczamy pozostałą część czekolady (100 g), kulki nadziewamy na wykałaczkę i zanurzamy w czekoladzie, czekamy aż jej nadmiar odcieknie i znowu układamy na papierze do pieczenia.
Gotowe trufle studzimy i dekorujemy wedle uznania.
Wesołych Świąt i udanego 2017 roku!
Ania