O’ scarpariello, czyli pasta allo scarpariello jest tradycyjnym daniem neapolitańskim. Powstała w najbardziej wyrazistej części miasta, w Quartieri Spagnoli. Właśnie tam najlepiej odkrywać Neapol od kuchni.
O’ scarpariello to przysmak ludu. Zajadali się nim scarpari, tj. szewcy. Ciężko pracując całymi dniami w swoich warsztatach, nie mieli zbyt wiele czasu na zjedzenie obiadu. Ich żony przyrządzały szybki i bardzo smaczny makaron z sosem scarpariello. Zgodnie z inną wersją jadali oni pastę allo scarpariello w każdy poniedziałek, a więc dzień wolny od pracy.
Dawniej danie przygotowywano z resztek ragù, jakie pozostały po niedzielnym obiedzie i z dodatkiem serów, które szewcy dostawali od swoich klientów niemających pieniędzy na zapłatę. Dzisiaj sos robi się inaczej. Ragù zastąpiły pomidorki Pachino, bazyliai tarty parmezan. Zimą, zamiast pomidorków Pachino można sięgnąć po puszkę pomidorów pelati.
Przepis dostałam od mojej włoskiej przyjaciółki, za co bardzo jej dziękuję!
W tym miejscu zapraszam Cię do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
PASTA ALLO SCARPARIELLO
Składniki:
- 200 g makaronu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 1 ząbek czosnku
- 300 g pomidorków Pachino lub 1 puszka pomidorów pelati
- 50 g startego Parmezanu
- masło wielkości orzecha włoskiego
- świeże liście bazylii
Przygotowanie:
Na patelni rogrzewamy oliwę i wrzucamy obrany i przepołowiony czosnek. Dorzucamy umyte i przekrojone na pół pomidorki Pachino, albo pokrojone wzdłuż i starannie odcedzone pomidory pelati. Podsmażamy je na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Świeże pomidorki będą gotowe po upływie kwadransa, pelati po kilku minutach. Wtedy podlewamy sos odrobiną białego wina (ok. 1/4 szklanki) i czekamy, aż odparuje (ok. 30 sekund). Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do salaterki, w której podamy makaron, wrzucamy pokrojone w kawałki masło i umyte liście bazylii.
W oddzielnym garnku w osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i wrzucamy go do miski. Dodajemy sos, parmezan, mieszamy i podajemy.
Buon appetito!
Ania