Bazylia jest ziołem o tropikalnej proweniencji. Pochodzi z Azji Południowej, Środkowego Wschodu i Afryki. Potrzebuje dużo słońca i właśnie dlatego we Włoszech rośnie dorodna i pachnąca. Niemniej jednak uprawia się ją niemalże na całym świecie i to w 150 odmianach. Bazylia stanowi aromatyczny dodatek do wielu dań. Swoim wyjątkowym smakiem podkręca zapach i kunszt potraw. Lekką ręką może być dodawana do zup, szczególnie pomidorowych, sosów do makaronu, mięs, ryb i pizzy. Harmonijnie komponuje się z innymi ziołami, np. z szałwią czy rozmarynem. Daje ogrom kulinarnych możliwości. Najpopularniejszym przykładem na wykorzystanie bazylii jest pesto. Bardziej oryginalne pomysły to np. słodkie muffinki, lody albo likier na trawienie i oczywiście aromatyzowana oliwy z oliwek. Najlepiej używać świeżej bazylii, gdyż wysuszona traci aromat.