Paccheri z cukinią i krewetkami

0
Paccheri z cukinią i krewetkami

Paccheri z cukinią i krewetkami

PACCHERI Z CUKINIĄ I KREWETKAMI

Składniki:

(2-3 osoby)

  • 200 g makaronu paccheri
  • 2 małe cukinie
  • 400 g całych krewetek (mogą być mrożone)
  • oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Jeśli krewetki są mrożone, musicie je rozmrozić.

Umyte cukinie kroimy w cienkie talarki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z rozgniecionym przy pomocy noża ząbkiem czosnku. Wrzucamy cukinie, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut, czyli do momentu kiedy staną się miękkie. Wyjmujemy czosnek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Odstawiamy na bok.

Paccheri z cukinią i krewetkami

Teraz zajmujemy się krewetkami. Od korpusów odrywamy głowy, te pierwsze czyścimy i obieramy.

Wstawiamy wodę na makaron. Paccheri gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

Na kilka minut przed odcedzeniem makaronu zabieramy się za przygotowanie krewetek.

Paccheri z cukinią i krewetkami

Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Wrzucamy głowy skorupiaków, dolewamy 1/4 szklanki białego wina  i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy je z patelni, ale koniecznie bez powstałego sosu. Dodajemy obrane krewetki. Dusimy jeszcze przez 1 minutę, ściągamy z ognia. Głowy krewetek pomogły nam w nadaniu smaku.

Paccheri z cukinią i krewetkami

Paccheri z cukinią i krewetkami

Do krewetek natychmiast dodajemy cukinie i makaron. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez moment, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, świeżą pietruszką i podajemy.

Smacznego!

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Ania

paccheri z cukinią i krewetkami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj