PACCHERI Z CUKINIĄ I KREWETKAMI
(składniki na 2-3 osoby):
- 200 g makaronu paccheri
- 2 małe cukinie
- 400 g całych krewetek (mogą być mrożone)
- oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki białego wina
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Jeśli krewetki są mrożone, musicie je rozmrozić.
Umyte cukinie kroimy w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z rozgniecionym przy pomocy noża ząbkiem czosnku. Wrzucamy cukinie, mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty. Dolewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez 15-20 minut, czyli do momentu kiedy staną się miękkie. Wyjmujemy czosnek. Solimy i pieprzymy wedle uznania. Odstawiamy na bok.
Teraz zajmujemy się krewetkami. Od korpusów odrywamy głowy, te pierwsze czyścimy i obieramy.
Wstawiamy wodę na makaron. Paccheri gotujemy zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Na kilka minut przed odcedzeniem makaronu zabieramy się za przygotowanie krewetek.
Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Wrzucamy głowy skorupiaków, dolewamy 1/4 szklanki białego wina i dusimy pod przykryciem przez 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej zdejmujemy je z patelni, ale koniecznie bez powstałego sosu. Dodajemy obrane krewetki. Dusimy jeszcze przez 1 minutę, ściągamy z ognia. Głowy krewetek pomogły nam w nadaniu smaku.
Do krewetek natychmiast dodajemy cukinie i makaron. Mieszamy, podgrzewamy jeszcze przez moment, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, świeżą pietruszką i podajemy.
Smacznego!
