Koktajl Rossini to wiosenna wersja bardziej popularnego drinka Bellini przygotowywanego na bazie białych brzoskwiń. Idealnie sprawdza się jako aperitif, a nawet deser, zaś jego sekret tkwi w słodkim smaku świeżych truskawek. Nazwa stanowi hołd dla twórczości włoskiego kompozytora Gioacchino Rossiniego. Czerwony koktajl sprawdza się w niemal każdej sytuacji. Im bardziej naturalnych i dojrzałych truskawek użyjesz, tym drink wyjdzie smaczniejszy. Kieliszek Rossini sączony na tarasie, czy w ogrodzie w towarzystwie bliskiej osoby relaksuje wspaniale.
KOKTAJL ROSSINI
Składniki:
- 100 ml Prosecco
- 50 ml przecieru ze świeżych i dojrzałych truskawek
- 1 cała truskawka do dekoracji
Przygotowanie:
Do wykonania przecieru z truskawek NIE używaj miksera, który niepotrzebnie rozgrzeje owoce i osłabi ich aromat. Umyte truskawki przeciśnij przez sitko za pomocą łyżeczki.
Do kieliszka wrzuć kilka kostek lodu, a kiedy się ochłodzi, wyrzuć je.
Na dno kieliszka wlej przecier z truskawek, dodaj prosecco, delikatnie rozmieszaj i przyozdób truskawką.
Możesz przygotować odpowiednio większą ilość koktajlu i umieścić go w karafce.
Z czym serwować koktajl Rossini?
Najlepszym połączeniem będą dania na bazie kurczaka lub ryb, a także desery takie jak np. klasyczna crostata, albo panna cotta.
Na blogu znajdziecie również przepisy na:
***
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na Facebooku i na Instagramie.
Ania