Nie będę ukrywać, że uwielbiam krewetki, kocham soczyste pomidory, a bez makaronu nie potrafię żyć. Przepis na paccheri z krewetkami nie dość, że jest prosty, pozwala przygotować niemal królewskie danie.
PACCHERI Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI CHERRY
Składniki:
(2 osoby)
- 160 g makaronu paccheri
- 20 krewetek tygrysich
- 250 g pomidorków czereśniowych
- 100 ml białego wina
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwa z oliwek extravergine
- pietruszka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jeśli kupiłeś krewetki mrożone, w pierwszej kolejności musisz je rozmrozić. Kiedy będą gotowe, oderwij głowy od korpusów, a z tych ostatnich zdejmij skorupę. Przy pomocy wykałaczki wyciągnij z każdego korpusu czarną nitkę.
Umyj i przekrój na połówki wszystkie pomidorki.
Pietruszkę umyj i drobno posiekaj.
Nastaw wodę na makaron. Pamiętaj, że paccheri wymagają długiego gotowania – zazwyczaj od 18 do 20 minut, czasami dłużej. Kiedy woda się zagotuje, posól ją w wrzuć makaron. Postępuj zgodnie z wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Na dno dużej patelni wlej oliwę z oliwek i wrzuć przepołowiony ząbek czosnku. Jak oliwa się rozgrzeje, dodaj krewetki i podsmażaj je na dużym ogniu przez 2 minuty. Podlej winem, zmniejsz ogień i pozwól mu odparować. Na koniec zdejmij krewetki z patelni i odłóż na bok.
Na tą samą patelnię wrzuć teraz pomidorki i podsmażaj je na dużym ogniu przez kilka minut (do kiedy nie rozmiękną). Dodaj krewetki, posiekaną pietruszkę, posól i popieprz, starannie wszystko wymieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
Kiedy makaron się zagotuje – zanim go odcedzisz – odłóż na bok chochlę z wodą pochodzącą z garnka. Odcedź go i wrzuć na patelnię z wcześniej przygotowanym sosem. Dolej chochlę z wodą. Postaw na ogniu i mieszając, podgrzewaj wszystko jeszcze przez 2 minuty. Podawaj natychmiast.
Smacznego!
Ania
P.S. Pamiętaj, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.