Jarzyny smażone w cieście

0
jarzyny smażone w cieście




Jarzynowe fritto misto jest świetną alternatywą dla czipsów i innych słonych przekąsek. To idealny pomysł na zaskoczenie gości, którzy mają wpaść na kieliszek czerwonego wina. W zależności od pory roku, można wybierać sezonowe jarzyny.

JARZYNY SMAŻONE W CIEŚCIE

jarzyny:

  • 1 mały kalafior
  • 1 duży lub 2 małe kartofle
  • 1 średnia cukinia

panierka:

  • 200 g mąki
  • 1 duże jajko
  • szczypta soli
  • 500 ml wody gazowanej
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • sok z cytryny


W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy roztrzepane jajko i wodę mineralną. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

Kalafiora myjemy i kroimy w różyczki. Gotujemy go przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Obieramy kartofla(e), kroimy w cienkie talarki, które przepoławiamy. Płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Dokładnie je osuszamy.

Umytą cukinię dzielimy na pół i kroimy ją długie paski o szerokości 1 cm.

Na patelnię wylewamy olej do wysokości 1,5 cm, dobrze go rozgrzewamy i smażymy jarzyny namoczone wcześniej w cieście. Każdą partię wykładamy na talerz i przekładamy papierowymi ręcznikami, żeby odsączyć zbędny tłuszcz.  Podajemy letnie, nie gorące i najlepiej skropione sokiem z cytryny.

Smacznego,

Ania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here