Parmigiana di melanzane na letnie pikniki

0
parmigiana di melanzane




Dzisiaj propozycja sycylijskiego dania idealnego na lato.

Parmigiana, bo o niej ma być wpis, niewiele ma wspólnego z parmezanem, mimo że znajduje się on na liście składników. Nazwa pochodzi od włoskiego słówka “parmiciana”, które oznacza listwę w okiennych żaluzjach tak bardzo rozpowszechnionych w śródziemnomorskich okolicach i nawiązuje do warstwowego układu potrawy. Jednym słowem można parmigianę uznać za lżejszą wersję lasagnii, za danie doskonałe na letnie upały, jak również na pikniki i tym podobne biesiady.

PARMIGIANA

(składniki na 4 porcje):

  • 2 duże bakłażany
  • 1 pulpa pomidorowa (ok. 400 g)  lub 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • starty parmezan
  • 4 plasterki szynki
  • ok. 10 liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • olej słonecznikowy
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier

Na początku najlepiej jest pokroić bakłażany na kawałki o średnicy mniej więcej 1 cm, posolić je i odstawić przynajmniej na godzinę po to, aby pozbyć się nadmiaru wody. Potem należy każdy talarek opłukać pod bieżącą wodą, w końcu osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotowując moją własną parmigianę postawiłam na domowy sos ze świeżych pomidorów, co skomplikowane specjalnie nie było, a na pewno wzbogaciło smak. Zatem polecam. Pomidory zanurzamy na kilka minut w gorącej wodzie, następnie studzimy lub zalewamy wodą zimną. Skórka zacznie pękać, a to ułatwi jej ściągnięcie. W kolejnym kroku przepołowiamy pomidory na pół i wybieramy miąższ razem z pestkami. Przecedzamy je przez sitko i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek razem z ząbkiem czosnku. Wrzucamy kostki pomidorów, albo odsączoną pulpę. Dusimy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodajemy szczyptę soli, pieprz, ewentualnie pół łyżeczki cukru oraz porwane liście bazylii. Najlepiej jest spróbować tak dozować przyprawy, aby sos uzyskał lekko słodkawy smak.

Bakłażany smażymy w oleju na złoty kolor. Przekładamy je papierowym ręcznikiem – dzięki czemu zgubią trochę tłuszczu – studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Na dno żaroodpornego naczynia wylewamy odrobinę oliwy z oliwek i kładziemy pierwszą warstwę sosu. Posypujemy parmezanem i przykrywamy talarkami bakłażana oraz 2 plasterkami szynki. Znowu rozprowadzamy sos, parmezan, ewentualnie kilka listków bazylii, mozzarellę w plastrach, bakłażany i kolejne 2 plasterki szynki.  Ostatnia warstwa zawsze składa się z sosu, parmezanu i bazylii.

Parmigianę pieczemy przez ok. 40 minut. Danie można jeść ciepłe, ale nie gorące, albo można je smakować na zimno.


🍷Sugerowane wina:

Wina różowe, idealne na letnie pikniki, albo mocne i gęste wino czerwone, które podkreśli skądinąd wyrazisty smak potrawy.

Friuli Aquileia Rosato DOC, Bolgheri Rosato DOC, Gioia Del Colle Rosato DOC, Montepulciano d’Abruzzo DOC.


parmigiana di melanzane

parmigiana di melanzane

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here