Sycylijskie pizzette nadają się na przystawkę, ajko aperitif albo np. na drugie śniadanie, jeżeli nie jesteście akurat na diecie. Lekko słodkawy posmak ciasta drożdżowego doskonale komponuje się z pomidorami, mozzarellą i oregano. Przygotowanie nie jest aż tak bardzo czasochłonne, jak w przypadku pizzy lub focacci, co niewątpliwie powinno zachęcić mniej wprawione gospodynie. Sukces gwarantowany!
PIZZETTE
(ok. 20 sztuk):
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 25 g oliwy z oliwek albo smalcu
- 13 g świeżych drożdży
- 125 ml wody
sos:
- 1 puszka pomidorów w kostce
- 2 mozzarelle
- oregano
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do wykonania spodu, poza wodą, miksujemy przy pomocy robota kuchennego. Kiedy połączą się w jednolitą masę dolewamy wodę i znowu miksujemy. W głębokiej misce dokładnie wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na kulki ważące 20-30 g, układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciasto wyrośnie!), przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Po 30 minutach bierzemy formę z pizzetkami, przygotowujemy drugą, każdą kulkę spłaszczamy w taki sposób aby środek był grubszy od brzegów, rozkładamy z zachowaniem odstępów na naszych blachach i zakryte odstawiamy na kolejne pół godziny.
W międzyczasie pomidory przekładamy do miski i mieszamy z odrobiną soli i 2 łyżkami oliwy z oliwek, mozzarellę natomiast kroimy w drobne plastry.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Każdą pizzetkę smarujemy sosem pomidorowym. Pieczemy przez 20-30 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z pieca kładziemy po plasterku mozzarelli, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 2-3 minuty po to, żeby rozpuścić ser.
Pizzette można jeść lekko ciepłe, albo całkowicie zimne.
Smacznego,
Ania
Do zobaczenia „Pod Słońcem Italii”, także na na Facebooku oraz na Instagramie.
Dzięki za ten przepis, prostota i niezapomniany smak 🙂
Bardzo proszę! Udanych wypieków 🙂