Pulpety z pomidora to brzmi dziwnie, prawda? Domatokeftedes pochodzą z Santorini. Smakują latem, Morzem Śródziemnym i Grecją. Są pyszne i jestem przekonana, że Ty również się w nich zakochasz. Spróbuj!
GRECKIE PULPETY Z POMIDORA
Składniki:
(4 osoby)
-
1 kg pomidorów
-
1 czerwona cebula
-
2 gałązki mięty
-
1 łyżeczka oregano
-
180 g mąki
-
sól i pieprz
-
olej do smażenia (u mnie olej słonecznikowy)
Przygotowanie:
Umyte pomidory przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na sitko, dodać szczyptę soli i odstawić na godzinę, żeby puściły wodę.
Cebulę obrać i drobno pokroić. Przełożyć ją do miski. Dodać pomidory, posiekane listki mięty, oregano, sól i pieprz. Wsypać mąkę. Wyrabiać rękami do momentu, aż powstanie gładka, lekko wilgotna masa.
Zwilżyć ręce i formować nieduże pulpety, spłaszczając każdy u spodu.
W głębokiej patelni dobrze rozgrzać wysoki na 1 cm olej. Pulpety smażyć na złoty kolor, delikatnie przewracając na drugą stronę. Przekładać je na talerz wyłożony papierem, po to, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać z sosem tzatziki.
Smacznego!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!