dieta śródziemnomorska

CHIANTI - wino z czarnym kogutem na etykiecie
dieta śródziemnomorska
Toskania
Włochy środkowe
włoskie wino

CHIANTI – wino z czarnym kogutem na etykiecie

Myśląc o Chianti, na pewno pojawia Ci się przed oczami pękata butelka umieszczona w koszyku z czerwonym winem w środku. Każda butelka tego wina produkowanego z winorośli uprawianej na przepięknych wzgórzach, leżących między Sieną a Florencją ma na etykiecie czarnego koguta. Dlaczego? Legenda mówi, że jeszcze w średniowieczu Sieneńczycy i Florentczycy toczyli spór o prawa do wzgórz […]

Czytaj dalej:
W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

W mojej kuchni króluje domowa kostka rosołowa

Dawno temu przestałam kupować dostępne w sklepach kotki rosołowe. Ich skład woła o pomstę do nieba, tymczasem przygotowanie domowej kostki jest banalnie proste. Korzystam z włoskiego przepisu, dlatego do warzyw dodaję powszechne w tutejszej kuchni zioła i oliwę z oliwek. Kostkę rosołową przechowuję w lodówce. Używam jej do zup, sosów, do risotta i wielu innych […]

Czytaj dalej:
Oliwa z oliwek - śródziemnomorskie płynne złoto
dieta śródziemnomorska
oliwa z oliwek
poza Italią
slow food Włochy
włoskie kulinarne ciekawostki

Oliwa z oliwek – śródziemnomorskie płynne złoto

Oliwki uprawia się od co najmniej 5000-6000 lat.  Badania archeologiczne potwierdzają, że już wtedy były znane prymitywne prasy oliwne. Znacznie wcześniej drzewa rosły na dziko. Hodowlę zainicjowano na Bliskim Wschodzie. W basenie Morza Śródziemnego rozprzestrzenili ją Fenicjanie. Poza owocami, w zielarstwie wykorzystuje się liście, a w rzemiośle artystycznym drewno. Oliwa, podobnie jak wino dzieli się na […]

Czytaj dalej:
kuchnia Ligurii
dieta śródziemnomorska
kuchnia liguryjska
kuchnia włoska
Liguria
północne Włochy
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie produkty regionalne

Liguria od kuchni, czyli czego spróbować, będąc w tym regionie?

Amatorzy włoskiej kuchni, kulinarnych podróży i odkrywania lokalnych smaków na pewno zadają sobie pytanie, co zjeść w regionie, który zamierzają odwiedzić. Dzisiaj podpowiem Ci, jakie są lokalne przysmaki, typowe dla niewielkiej, ale pięknej Ligurii. Ziemia ta z jednej strony otoczona jest przez turkusowe morze, z drugiej przez zielone Apeniny. Porasta ją klasyczna śródziemnomorska roślinność, a […]

Czytaj dalej:
słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Słona tarta z figami, mascarpone i rozmarynem

SŁONA TARTA Z FIGAMI, MASCARPONE I ROZMARYNEM: spód: 150 g mąki z miękkiej pszenicy 00 (odpowiedniej do wypieku pizzy lub focacci) 150 g gramów mąki kukurydzianej 150 g startego sera Grana padano 150 g zimnego masła 1 żółtko sól i pieprz krem: 250 g serka mascarpone 80 g startego sera Grana padano 6 łyżek śmietanki […]

Czytaj dalej:
frittata
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Frittata

Tajemnicą dobrej frittaty jest ilość soli, którą nie zawsze łatwo regulować, a w przypadku wodnistych jarzyn jest to dosyć trudne. Do klasycznej frittaty możecie dodać jarzyny i zioła zgodnie z waszymi upodobaniami. Puśćcie zatem wodze fantazji. FRITTATA: 5 jajek ulubione jarzyny aromatyczne zioła 50 g Parmezanu sól pieprz oliwa z oliwek extravergine Myjemy i kroimy […]

Czytaj dalej:
caffè shakerato
dieta śródziemnomorska
kawa
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Caffè shakerato, mrożone espresso

Caffè shakerato to prawdziwy klasyk wśród letnich napojów przygotowywanych na bazie kawy. CAFFÈ SHAKERATO: Składniki: espresso cukier 6-7 kostek lodu Przygotowanie: Kostki lodu wkładamy do shakera lub do słoika, abo do słoika, zasypujemy je cukrem – 1-2 łyżeczki na każdą filiżankę espresso. Przygotowujemy espresso i natychmiast zalewamy nim lód z cukrem. Zamykamy shaker i potrząsamy nim […]

Czytaj dalej:
digestivo
dieta śródziemnomorska
digestivo
kuchnia włoska
włoski lifestyle

Co to jest digestivo?

Digestivo (pl. digestif) to alkohol serwowany po posiłku, mający na celu wspomóc trawienie. Może mieć gorzki lub słodki smak. Podaje się go na koniec obiadu lub kolacji – po deserze, ale przed kawą. Za digestivo uznaje się likiery, nalewki i wódki ziołowe. Najpopularniejsze włoskie digestivi to: Amaro – (bitter) korzenno-ziołowy likier o gorzkawym smaku. Do najbardziej rozpowszechnionych należą […]

Czytaj dalej:
Włoska dieta sezonowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoska dieta sezonowa
włoskie kulinarne ciekawostki

Włoska dieta sezonowa

Dla włoskiej kuchni warto zgrzeszyć. Jej tajemnica polega na prostocie i na wykorzystywaniu lokalnych oraz sezonowych składników. Nikt w Italii nie zaproponuje Wam prosciutto crudo z melonem w środku zimy, albo pieczonych kasztanów w środku lata. Pizza neapolitańska nigdzie nie smakuje tak jak w Kampanii, a najlepsze risotto alla milanese zjecie w Mediolanie. Dowiecie się dzisiaj jakich […]

Czytaj dalej:
Spritz
aperitf
aperitivo
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoski lifestyle

Aperitif: przewodnik po włoskich koktajlach

Aperitif (wł. aperitivo) to kwintesencja włoskiego lifestajlu. Musielibyście się mocno postarać, żeby podczas pobytu we Włoszech nie natknąć się na aperitif. Oczywiście większość barów i lokali serwuje dobrze znane na całym świecie drinki, jeśli jednak zapragniecie spróbować tutejszych klasyków, podsyłam Wam przewodnik po najpopularniejszych koktajlach. Zasadniczo aperitif ma wpłynąć na zaostrzenie apetytu, dlatego cechuje go lekko […]

Czytaj dalej:
quiche ze szparagami i fetą
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Quiche ze szparagami i fetą

QUICHE ZE SZPARAGAMI I FETĄ Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szparagów 150 g fety 1 niewielki por białe wino 4 jajka 250 ml mleka 65 g startego sera grana padano kilka gałązek tymianku gałka muszkatołowa 1 łyżeczka masła sól i pieprz Przygotowanie: Usuwamy twardą podstawę szparagów i obieramy nóżki. Szparagi myjemy i gotujemy […]

Czytaj dalej:
paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Paluszki z ciasta francuskiego i prosciutto crudo

PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO I PROSCIUTTO CRUDO (składniki na ok 12 sztuk): 6 cienkich plasterków prosciutto crudo 1 opakowanie ciasta francuskiego (najlepiej prostokątnego) 1 duże jajko 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub innych nasion (np. kminku lub czarnuszki) 1/4 łyżeczki świeżego pieprzu Piekarnik rozgrzewamy na 200ºC. Każdy plasterek szynki kroimy na cztery cienkie paski. Rozwałkowujemy […]

Czytaj dalej:
mozzarella in carrozza
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
mozzarella przepis
włoski street food
włoskie przepisy

Mozzarella in carrozza

Ten klasyczny przepis, pochodzący z Kampanii, powstał mniej więcej w XVII wieku po to, aby wykorzystać resztki zalegającego chleba i sera. Pierwsze trzy przymiotniki, które przychodzą mi do głowy kiedy myślę o mozzarelli in carrozza to złocista, chrupiąca i ciągnąca się. A oto jak ją przygotować. MOZZARELLA IN CARROZZA  (składniki na 4 osoby): 8 kromek […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
Lacjum
Włochy środkowe

W krainie długowieczności: Parco dei Monti Aurunci

“Il paese della longevità. Miasteczko długowieczności. Campodimele. To właśnie tu, u podnóży gór Aurunci, w samym sercu Włoch średnia długość życia wynosi dziewięćdziesiąt pięć lat. Tracy Lawson trafiła na informacje o tym miejscu, szukając materiałów o naturalnych sposobach zachowania długowieczności. Postanowiła sama sprawdzić, cóż niezwykłego kryje się w tamtejszym trybie życia, klimacie i diecie, że miejscowi zachowują sprawność, witalność i radość do późnego wieku.(…)”. fragment opisu […]

Czytaj dalej:
sałata z pomarańczami i owocem granatu
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Sałata z pomarańczami i owocem granatu

SAŁATA Z POMARAŃCZAMI I OWOCEM GRANATU: 100 g mieszanki sałat 1 fenkuł 2 pomarańcze 1 owoc granatu sól oliwa z oliwek extravergine Myjemy sałatę i fenkuł, a następnie je odsączamy. Wyłuskujemy owoce granatu. Pomarańcze obieramy ze skórki, również tej białej, a każdą cząstkę kroimy na 3 części. Fenkuł kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki przekładamy […]

Czytaj dalej:
lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Lasagne z radicchio, speckiem i z kremem kasztanowym

LASAGNE Z RADICCHIO, SPECKIEM I Z KREMEM KASZTANOWYM 400 g makaronu na lasagne 250 g ugotowanych kasztanów 2 główki radicchio 1 szalotka 1 cebula 50 ml mleka 20 g masła 50 g mąki starty ser Montasio* 100 g specku w plasterkach oliwa z oliwek extravergine sól kilka gałązek rozmarynu Posiekaną szalotkę i masło wrzucamy do […]

Czytaj dalej:
trufle czekoladowe
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe to wyrafinowany deser, idealny na święta, na Sylwestra i na każdą inną wyjątkową okazję. Niewielkie czekoladki są bardzo proste w przygotowaniu, poza tym trudn im się oprzeć. Dzisiaj proponuję Wam przepisy na trzy rodzaje trufli – z mieszanki gorzkiej i mlecznej czekolady, obtaczane w pistacjach lub w kakao, z gorzkiej czekolady, aromatyzowane kawą […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Tarta na słono z dynią, ricottą i szałwią

TARTA NA SŁONO Z DYNIĄ, RICOTTĄ I SZAŁWIĄ: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) 1 kg obranej dyni 3 łyżki oliwy z oliwek extravergine 200 g sera ricotta 40 g masła 10 listków szałwii sól świeżo zmielony pieprz Piekarnik nagrzewamy na 200°C. Obraną dynię kroimy w kostkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, skrapiamy oliwą […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
dieta śródziemnomorska
kuchnia mediolańska
kuchnia włoska
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie przepisy

Risotto alla milanese – legenda o powstaniu i przepis

Prawdziwe risotto alla milanese jest królem wśród risotto. Cechuje je złoty odcień, symbolizujący bogactwo i władzę mediolańskiej burżuazji. Na historię dania składają się różne anegdoty. Wiele osób uważa, że potrawa wywodzi się bezpośrednio od ryżu pilaf z dodatkiem szafranu, czyli od dania koszernego, znanego zarówno Żydom, jak i Arabom. Przepis przywędrowałby do północnych Włoch za […]

Czytaj dalej:
strudel z borowikami, szynką i suszonymi pomidorami
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Strudel z borowikami, szynką i suszonymi pomidorami

STRUDEL Z BOROWIKAMI, SZYNKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 1 opakowanie ciasta francuskiego 120 g szynki 120 g sera Ementaler 150 g suszonych borowików 120 g suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 gałązki tymianku 1 białko oliwa extravergine sól i pieprz Borowiki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy. Na patelni rumienimy ząbek czosnku z 2 […]

Czytaj dalej:
pesce spada alla griglia
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Miecznik z grilla

MIECZNIK Z GRILLA: Składniki: Ryba: 2 plastry miecznika (około 500 g) 4 liście laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine sól pieprz   Sos: 4 łyżki kaparów w soli 1 niepryskana cytryna 4 łyżki oliwy z oliwek extravergine 1 łyżeczka oregano sól pieprz Przygotowanie: Sos: Kapary płuczemy i starannie odsączamy. Z umytej cytryny ścieramy skórkę […]

Czytaj dalej:
bakłażany w pomidorach
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Bakłażany w pomidorach

BAKŁAŻANY W POMIDORACH 2 bakłażany 500 g pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki pietruszki oliwa z oliwek sól świeżo mielony pieprz Bakłażany myjemy i kroimy w plasterki o grubości palca. Przy pomocy noża robimy nacięcia na każdym talarku wzdłuż i wszerz tak aby powstała szachownica. Posypujemy je solą, przekładamy na sitko, przykrywamy obciążonym talerzem i […]

Czytaj dalej:
bakłażany w oliwie
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Bakłażany w oliwie

Oto pomysł jak zatrzymać na zimę jeden ze smaków lata. W długie i ciemne wieczory, typowe dla zimowej pory, bakłażany w oliwie smakują genialnie. Możecie je położyć na bruschettach lub potraktować jako dodatek do serów i chrupiącego chleba. Co by nie mówić, największą satysfakcją pozostaje myśl, że przygotowaliście je samodzielnie. BAKŁAŻANY W OLIWIE 2,5 kg […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Ciasto z ananasem – Torta all’ananas

Włosi uwielbiają słodkie śniadania, najlepiej w duecie z aromatyczną kawą. Doskonale w tej roli sprawdzają się rozmaitej maści miękkie ciasta. Ciasto ananasowe ma tę przewagę, że jest absolutnie puszyste i bardzo proste do przygotowania. CIASTO Z ANANASEM 270 g mąki 150 g cukru 3 jajka 120 ml oleju słonecznikowego 1 torebka proszku do pieczenia 100 […]

Czytaj dalej:
mini pizze z ciasta francuskiego
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Mini pizze z ciasta francuskiego

Oto kolejny prosty przepis, tym razem na pizzerki z ciasta francuskiego. Sprawdzają się doskonale jako aperitif, a jedyna rada, którą mogę Wam dać jest taka, żeby przygotować ich dużo – znikają bowiem w mgnieniu oka. MINI PIZZE Z CIASTA FRANCUSKIEGO (składniki na ok. 20 pizzerek) 1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 230 g) 1 małe jajko […]

Czytaj dalej:
tarta pomarańczowa
dieta śródziemnomorska
kuchnia włoska
włoskie przepisy

Tarta pomarańczowa

Sezon na włoskie cytrusy w pełni, a to oznacza,  że spremuta d’arance (świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy) towarzyszy mi niemal każdego dnia.  Cytrusy są doskonałym źródłem witamin C, A, a także B oraz PP. Po pierwsza poprawiają naszą odporność co oznacza, że pomagają zapobiegać przeziębieniom, mają jednak wiele innych ważnych właściwości. Zachęcam do poczytania na ten temat. […]

Czytaj dalej:
ciekawy Mediolan
dieta śródziemnomorska
Expo 2015
Lombardia
Mediolan
północne Włochy

EXPO Milano 2015

Jeśli ktoś uważa, że EXPO 2015 można zwiedzić w jeden dzień, to się grubo myli. Nie wystarczą dwa dnia, a nawet trzy mogą okazać się zbyt krótkie. Wszystko zależy od naszej kondycji i wytrwałości, bilety bowiem są ważne od 10:00 (dwa wejścia główne otwierane są o 9:00) do 23:00 (24:00 w soboty i niedziele). Istnieją […]

Czytaj dalej:
dieta śródziemnomorska
słownik wina
sommelier
wino
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie wino

Tajemnice wina: słownik wina oraz włoskie wina na świecie

W ostatniej części wywiadu Emilio przybliży nam świat włoskiego wina. Dowiemy się gdzie szukać najlepszych trunków, czy łatwo jest dostać włoskie produkcje na świecie oraz jakie wino najlepiej wypadnie w duecie z najpopularniejszymi polskimi daniami. Zaczynamy jednak od słownika winiarza. Słownik wina: Pięć wyjątkowych słów, związanych z winem? Enologia oraz sztuka sommelierska charakteryzują się typowymi […]

Czytaj dalej:
Tajemnice wina: czyli winny świat
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
wino
włoskie wino

Tajemnice wina: czyli winny świat

Poznaliśmy historię wina, uświadomiliśmy sobie również jakie cechy charakteru należy posiadać i ile pracy włożyć w zdobycie fachu sommeliera. Najwyższa pora zagłębić się w winny świat. Zapraszam do lektury! Świat wina: 4. Wino i zmysły. Jak wyczuć wszystkie smaki i aromaty? Wiemy już, że analiza sensoryczna (organoleptyczna) jest głównym zajęciem sommeliera. Nazywa się tak ponieważ […]

Czytaj dalej:
wino
dieta śródziemnomorska
kulinarne ciekawostki
sommelier
sztuka bizantyńska we Włoszech
wino
włoskie mozaiki
włoskie wino

Tajemnice wina: jak zostać sommelierem

Dzisiaj rozpoczynam nowy projekt poświęcony w całości winu. Odkąd mieszkam w Italii zrozumiałam, że ten trunek jest narodowym dziedzictwem. Powoli zaczynam zdawać sobie sprawę z różnorodności smaków, z bogactwa aromatów, z faktu, że wino powinno uwydatnić charakter konkretnej potrawy i że trudno jest mówić o ulubionym winie, bo wszystko zależy od kontekstu. Wśród moich dobrych […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione