Pulpety z pomidora – greckie delicje

0
Pulpety z pomidora - greckie delicje

Pulpety z pomidora – brzmi dziwnie, prawda? Domatokeftedes pochodzą z Santorini. Smakują latem, Morzem Śródziemnym i Grecją. Są pyszne i jestem przekonana, że Ty również się w nich zakochasz. Spróbuj!

GRECKIE PULPETY Z POMIDORA

Składniki:

(4 osoby)

  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki mięty
  • 1 łyżeczka oregano
  • 180 g mąki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia (u mnie olej słonecznikowy)

Przygotowanie:

Umyte pomidory przekroić na pół, pozbawić pestek i pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć na sitko, dodać szczyptę soli i odstawić na godzinę, żeby puściły wodę.

Cebulę obrać i drobno pokroić. Przełożyć ją do miski. Dodać pomidory, posiekane listki mięty, oregano, sól i pieprz. Wsypać mąkę. Wyrabiać rękami do momentu, aż powstanie gładka, lekko wilgotna masa.

Zwilżyć ręce i formować nieduże pulpety, spłaszczając każdy u spodu.

W głębokiej patelni dobrze rozgrzać wysoki na 1 cm olej. Pulpety smażyć na złoty kolor, delikatnie przewracając na drugą stronę. Przekładać je na talerz wyłożony papierem, po to, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Podawać z sosem tzatziki.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here