Kuchnia mediolańska znacznie odbiega od tego, co kojarzymy z włoskimi smakołykami. Niemniej jednak warto ją lepiej poznać. Poza risotto alla milanese, ossobuco i Panettone, znalazło się u niej miejsce także dla szaragów. Szparagi z jajkiem sadzonym to wiosenne drugie danie, serwowane po ryżu lub makaronie, które wyróżnia zdecydowany smak jajka i delikatny, lekko słodkawy smak szparagów.
ASPARAGI ALLA MILANESE
składniki na 4 porcje:
- 1,5 kg szparagów
- 4 jajka
- garść startego sera grana padano
- 80 g masła
- sól
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końce, obieramy łodygi i płuczemy je pod bieżącą wodą. Dzielimy je na cztery grupy i każdą z nich związujemy nicią kuchenną.
W wysokim i wąskim garnku nastawiamy wodę. Kiedy zacznie wrzeć, solimy ją i wkładamy szparagi. Gotujemy przez 15 minut. Najlepiej, jeśli szparagi będą w garnku stały, bo dzięki temu porządnie zagotują się twarde łodygi. Główki są dużo delikatniejsze i podczas gotowania mogą się rozpaść, dlatego trafniej, jeśli będą wystawać nad powierzchnię wody.
Ugotowane szparagi osuszamy na papierowym ręczniku.
W międzyczasie na dużej patelni rozpuszczamy masło i przygotowujemy cztery jajka sadzone.
Rozcinamy nić kuchenną. Każdy pęczek szparagów rozkładamy na oddzielnym talerzu. Posypujemy je serem Grana padano, następnie kładziemy na nich jajko sadzone. Solimy i podajemy, póki gorące.
Smacznego!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.