kuchnia mediolańska

risotto alla milanese
dieta śródziemnomorska
kuchnia mediolańska
kuchnia włoska
risotto
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie przepisy

Risotto alla milanese – legenda o powstaniu i przepis

Prawdziwe risotto alla milanese jest królem wśród risotto. Cechuje je złoty odcień, symbolizujący bogactwo i władzę mediolańskiej burżuazji. Na historię dania składają się różne anegdoty. Wiele osób uważa, że potrawa wywodzi się bezpośrednio od ryżu pilaf z dodatkiem szafranu, czyli od dania koszernego, znanego zarówno Żydom, jak i Arabom. Przepis przywędrowałby do północnych Włoch za […]

Czytaj dalej:
risotto alla milanese
kuchnia mediolańska
kuchnia włoska
Lombardia
Mediolan
wino
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie wino

O kuchni mediolańskiej słów kilka

Dawno, dawno temu…no może nie aż tak dawno. Fakt pozostaje jednak faktem, że za czasów Cesarsko Królewskich Austro Węgier Mediolan i Kraków administracyjnie należały do jednego państwa. To w dużym sensie tłumaczy charakter lokalnej kuchni, której daleko do śródziemnomorskich przysmaków, blisko natomiast do naszych, rodzimych frykasów. W klasycznej mediolańskiej kuchni króluje cielęcina, flaki, ryż i […]

Czytaj dalej:
panettone
kuchnia mediolańska
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Panettone
północne Włochy
włoskie Boże Narodzenie
włoskie kulinarne ciekawostki
włoskie tradycje świąteczne

Jak to było z panettone: legenda o powstaniu

Powoli rozpędza się sezon świąteczny. Ruszają weekendowe jarmarki, na ulicach montują lampki i dekoracje. 8 grudnia cała Italia, niczym na hejnał, ubierze choinki, postawi bożonarodzeniowe szopki,  a miasta rozbłysną światełkami. Na razie wszyscy dogadzają podniebieniu, zajadając się świąteczną babką panettone. Bez większego problemu można ją już dostać w Polsce, co więcej sklepikarze nie importują jej więcej w […]

Czytaj dalej:

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione