Strona główna kuchnia mediolańska

kuchnia mediolańska

kuchnia mediolańska

Za czasów C. K. Austro Węgier Mediolan i Kraków administracyjnie należały do jednego państwa. To w dużym sensie tłumaczy charakter lokalnej kuchni, której daleko do śródziemnomorskich przysmaków, bliżej natomiast do naszych, rodzimych dań. Klasyczna kuchnia mediolańska to cielęcina, flaki, ryż i zupy na bazie ryżu, wątróbki, porów, pietruszki, a nawet na bazie żab, co nie jest już tak nam bliskim smakiem. Miasto jest pierwszorzędnie zaopatrzone w świeże, morskie ryby i w owoce morza, jednak tradycyjne przepisy odnoszą się do ryb słodkowodnych, takich jak szczupak duszony w czerwonym winie.

Kuchnia mediolańska: risotto alla milanese, cotoletta alla milanese, ossobuco, asparagi alla milanese, colomba, mascarpone, panettone, pan dei morti i kultowy aperitif.

Na zdjęciach: asparagi alla milanese, ossobuco con risotto allo zafferano, San Colombano DOC, Panettone.