Efektowna tarta z cukinią i marchewką jest nie tylko prosta w wykonaniu. To przede wszystkim świetny sposób na opróżnienie lodówki. Smakuje wybornie!
TARTA NA SŁONO Z CUKINIĄ, MARCHEWKĄ I BESZAMELEM
Składniki:
∗ spód
- 150 g mąki pszennej
- 75 g zimnego masła
- szczypta soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
∗ farsz
- 3 cukinie
- 3 marchewki
- 200 g świeżych, kremowych serów np. stracchino, robiola albo crescenza (sprawdź TUTAJ)
- 20 g parmezanu
- 3 jajka
∗ beszamel
- 80 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone w kostkę masło i sól. Uformować kruszonkę. Podlać wodą i zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.
Umyć i obrać cukinie i marchewki. Pokroić je wzdłuż na cienkie plasterki.
Na małym ogniu rozpuścić masło, uważając, żeby go nie przypalić. Dodać mąkę i dobrze rozmieszać. Wlać mleko i nie przestawać mieszać. Dodać sery, gałkę muszkatołową i ciągle mieszać do momentu, aż powstanie kremowy sos bez grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać jajka i parmezan.
Wyłożone papierem do pieczenia naczynie do tarty o ø 24 cm wylepić ciastem. Spód nakłuć widelcem. Wlać beszamel. Jeśli sosu jest za dużo, można go później użyć do przygotowania innego dania.
Układać na przemian koła z plasterków cukinii i marchewki tak, żeby uzyskać wzór przypominający kwiat.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180°C i piec przez 40-50 minut. Krem powinien się zrumienić.
Smacznego!
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!