Podczas upałów gotowanie staje się gehenną. Włosi raczej tego unikają, stawiając na orzeźwiające posiłki. Melon z prosciutto crudo, caprese, czy insalata di riso należą do absolutnych klasyków razem z makaronowymi sałatkami, toskańską panzanellą, vitello tonnato, czy carpaccio z bresaoli. My również latem stronimy od gorących palników i ciepłych dań. Chętnie jadamy przytoczone wyżej potrawy, ale i te pochodzące z innych krajów. Lubimy gazpacho, chłodnik, ser feta z arbuzem ze świeżą miętą i absolutnie oryginalne i orzeźwiające połączenie, jakim jest sałatka z soczewicy z dodatkiem mango, ogórka i pomidorków doprawiona niebanalnym dressingiem.
ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z SOCZEWICY
Składniki:
sałatka
- 1 ogórek
- 1 filiżanka pomidorków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 garści świeżej posiekanej pietruszki
- 1 mango
- 1 filiżanka surowej soczewicy
dressing
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki pasty tahini
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Ostudź.
Mango i ogórka pokrój w drobną kostkę. Przepołów pomidorki, a cebulę posiekaj. Wsyp wszystko do salaterki razem z soczewicą i pietruszką. Przygotuj dressing, zalej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz dla smaku.
Przed podaniem sałatkę zostaw na godzinę w lodówce, żeby smaki dobrze się przegryzły.
Buon appetito,
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!