Orzeźwiająca sałatka z soczewicy

0

Podczas upałów gotowanie staje się gehenną. Włosi raczej tego unikają, stawiając na orzeźwiające posiłki. Melon z prosciutto crudo, caprese, czy insalata di riso należą do absolutnych klasyków razem z makaronowymi sałatkami, toskańską panzanellą, vitello tonnato, czy carpaccio z bresaoli. My również latem stronimy od gorących palników i ciepłych dań. Chętnie jadamy przytoczone wyżej potrawy, ale i te pochodzące z innych krajów. Lubimy gazpacho, chłodnik, ser feta z arbuzem ze świeżą miętą i absolutnie oryginalne i orzeźwiające połączenie, jakim jest sałatka z soczewicy z dodatkiem mango, ogórka i pomidorków doprawiona niebanalnym dressingiem.

ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z SOCZEWICY

Składniki:

sałatka

  • 1 ogórek
  • 1 filiżanka pomidorków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 garści świeżej posiekanej pietruszki
  • 1 mango
  • 1 filiżanka surowej soczewicy

dressing

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Soczewicę ugotuj zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu. Ostudź.

Mango i ogórka pokrój w drobną kostkę. Przepołów pomidorki, a cebulę posiekaj. Wsyp wszystko do salaterki razem z soczewicą i pietruszką. Przygotuj dressing, zalej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Posól i popieprz dla smaku.

Przed podaniem sałatkę zostaw na godzinę w lodówce, żeby smaki dobrze się przegryzły.

Buon appetito,

Ania

Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj