Wytrawna tarta tatin z pomidorkami czereśniowymi

0
Wytrawna tarta tatin z pomidorkami czereśniowymi

Wytrawna tarta tatin o słodkawym smaku inspirowana francuskim klasykiem. Zamiast jabłek mamy pomidorki, zamiast masła oliwę z oliwek, a całość nie jest deserem, tylko daniem głównym.

WYTRAWNA TARTA TATIN Z POMIDORKAMI CZEREŚNIOWYMI

Składniki:

kruche ciasto:

  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1,5 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
  • 400 g pomidorków czereśniowych
  • 50 g octu balsamicznego
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • garść cukru trzcinowego
  • sól i pieprz

dekoracja:

  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

Wykładamy na stolnicę wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta oprócz wody. Zagniatamy je, dodajemy 1,5 łyżeczki wody, wyrabiamy jeszcze przez moment i formujemy kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.

W międzyczasie myjemy pomidorki, kroimy je na pół, solimy i układamy na papierowym ręczniku miąższem do dołu. Odsączamy nadmiar wody.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy pomidory. Podsmażamy je na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodajemy cukier i liście tymianku, mieszamy i podsmażamy przez kolejną minutę. Wlewamy ocet balsamiczny, solimy i pieprzymy, a na koniec mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

Piekarnik nastawiamy na 180°C.

Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy je. Formę do tarty smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy pomidorki, które zdejmujemy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej. Zachowujemy powstały sos. Przykrywamy je ciastem, brzeg wciskamy pomiędzy formę a pomidorki. Ciasto nakłuwamy po wierzchu widelcem i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.

Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy, później przekładamy ją na talerz – łopatką oddzielamy pomidorki od foremki. Układamy na niej talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy ciasto. Przed podaniem pomidory polewamy sosem z patelni, tartę można również udekorować listkami bazylii. Danie idealnie się komponuje z zieloną sałatą.

Polecane wina:

Białe wina o świeżym i aromatycznym smaku, ewentualnie z owocową nutą jak np. Lugana.

Smacznego!

Ania

Poprzedni artykułPalmanova: la città stellata
Następny artykułTarte tatin di pomodorini ciliegini
Na imię mam Ania. Fascynuje mnie wszystko, co nieznane. Lubię minimalizm w architekturze, czyli "less is more", styl art déco, lubię dobrą muzykę, ciekawe książki, lubię pichcić i sączyć dobre wino. Kolekcjonuję gadżety zakupione w muzealnych sklepach (przynajmniej przed pandemią). Paznokcie zazwyczaj maluję na czerwono. Od dziecka jestem powiązana z Włochami, od 11 lat żyję w Lombardii. Trzy pierwsze lata spędziłam w Mediolanie. Właśnie mija ósmy rok, odkąd mieszkam z rodziną w miasteczku położonym mniej więcej 20 km na północ od Mediolanu i 25 km na południe od Lecco nad jeziorem Como. Na blogu opisuję kraj, gdzie zabytek znajduje się niemal na każdym kroku, a historia, krajobraz, zwyczaje, ludzie i kuchnia mienią się nieskończoną gamą kolorów. Zapraszam do mojej Italii!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj