Wytrawna tarta tatin o słodkawym smaku inspirowana francuskim klasykiem. Zamiast jabłek mamy pomidorki, zamiast masła oliwę z oliwek, a całość nie jest deserem, tylko daniem głównym.
WYTRAWNA TARTA TATIN Z POMIDORKAMI CZEREŚNIOWYMI
Składniki:
kruche ciasto:
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1,5 łyżki zimnej wody
nadzienie:
- 1 łyżka oliwy z oliwek extravergine
- 400 g pomidorków czereśniowych
- 50 g octu balsamicznego
- 1 gałązka świeżego tymianku
- garść cukru trzcinowego
- sól i pieprz
dekoracja:
- kilka listków bazylii
Przygotowanie:
Wykładamy na stolnicę wszystkie składniki potrzebne do zrobienia kruchego ciasta oprócz wody. Zagniatamy je, dodajemy 1,5 łyżeczki wody, wyrabiamy jeszcze przez moment i formujemy kulę. Zawijamy ją w folię i wkładamy do zamrażarki na pół godziny.
W międzyczasie myjemy pomidorki, kroimy je na pół, solimy i układamy na papierowym ręczniku miąższem do dołu. Odsączamy nadmiar wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dorzucamy pomidory. Podsmażamy je na dużym ogniu przez 1 minutę. Dodajemy cukier i liście tymianku, mieszamy i podsmażamy przez kolejną minutę. Wlewamy ocet balsamiczny, solimy i pieprzymy, a na koniec mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Piekarnik nastawiamy na 180°C.
Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i rozwałkowujemy je. Formę do tarty smarujemy oliwą z oliwek. Na dnie układamy pomidorki, które zdejmujemy z patelni przy pomocy łyżki cedzakowej. Zachowujemy powstały sos. Przykrywamy je ciastem, brzeg wciskamy pomiędzy formę a pomidorki. Ciasto nakłuwamy po wierzchu widelcem i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Po wyjęciu z piekarnika tartę studzimy, później przekładamy ją na talerz – łopatką oddzielamy pomidorki od foremki. Układamy na niej talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy ciasto. Przed podaniem pomidory polewamy sosem z patelni, tartę można również udekorować listkami bazylii. Danie idealnie się komponuje z zieloną sałatą.
Polecane wina:
Białe wina o świeżym i aromatycznym smaku, ewentualnie z owocową nutą jak np. Lugana.
Smacznego!
Ania