To jest tak zwana sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną zieloną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko.
ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY
Składniki:
- rukola
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- pestki słonecznika
- ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Polentę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oliwie.
Myjemy rukolę i pomidorki. Te drugie kroimy na pół. Obieramy awokado i kroimy je w kawałki.
Do salaterki wrzucamy rukolę, pomidorki, skropione sokiem z cytryny kawałki awokado, kostki polenty i pestki słonecznika. Sałatę doprawiamy oliwą z oliwek, solą i ewentualnie sokiem z cytryny.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.