To jest tak zwana sałata z resztek. Kiedy gotujesz mamałygę, możesz być pewien lub pewna, że sporo zostanie na drugi dzień. Czasem nie bardzo wiadomo co z nią zrobić, żeby nie było nudno. Mam pewną propozycję. Wystarczy pokroić kaszę w kostkę, przygotować warzywa i pestki słonecznika, zrobić dressing i wymieszać wszystkie składniki. W kilka minut będzie gotowa pyszna zielona sałata z rukoli, albo np. z roszponki z kawałkami polenty. To proste i oryginalne danie, które przygotowuje się na oko.
ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY
Składniki:
- rukola
- awokado
- pomidorki koktajlowe
- pestki słonecznika
- ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia)
- oliwa z oliwek extra vergine
- sok z cytryny
- sól
Przygotowanie:
Polentę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oliwie.
Myjemy rukolę i pomidorki. Te drugie kroimy na pół. Obieramy awokado i kroimy je w kawałki.
Do salaterki wrzucamy rukolę, pomidorki, skropione sokiem z cytryny kawałki awokado, kostki polenty i pestki słonecznika. Sałatę doprawiamy oliwą z oliwek, solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Mieszamy i podajemy.
Buon appetito!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.