Zielona sałata z kawałkami polenty

0
zielona sałata z kawałkami polenty

To jest tak zwana sałata z resztek. Kiedy gotujesz polentę, możesz być pewien/pewna, że sporo zostanie. Wystarczy pokroić ją w kostkę i przygotować pyszną sałatę. Wszystkie składniki dodaje się na oko.

ZIELONA SAŁATA Z KAWAŁKAMI POLENTY

Składniki:

  • rukola
  • awokado
  • pomidorki koktajlowe
  • pestki słonecznika
  • ugotowana polenta (najlepiej resztki z poprzedniego dnia)
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok z cytryny
  • sól

Przygotowanie:

Polentę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją na oliwie.

Myjemy rukolę i pomidorki. Te drugie kroimy na pół. Obieramy awokado i kroimy je w kawałki.

Do salaterki wrzucamy rukolę, pomidorki, skropione sokiem z cytryny kawałki awokado, kostki polenty i pestki słonecznika. Sałatę doprawiamy oliwą z oliwek, solą i ewentualnie sokiem z cytryny.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here