Nasturcja jest rośliną, która kwitnie właściwie wszędzie i nie stwarza większych problemów. Potrzebuje tylko trochę słońca. Jej liście i kwiaty są jadalne, co więcej obfitują w witaminę C. Smak jest lekko cierpki i pikantny, doskonale komponują się z sałatą, a jak się okazuje, mogą również posłużyć do przygotowania smacznego i oryginalnego sosu do makaronu.
MAKARON Z SOSEM Z LIŚCI NASTURCJI I TUŃCZYKA
Składniki:
(2 osoby)
- 160 – 200 g makaronu fusilli
- 1 puszka tuńczyka w oleju (80 g)
- ok. 15 liści nasturcji
- 2 kwiaty nasturcji
- niewielka cebula
- 1 ząbek czosnku
- pół peperoncino
- kilka liści bazylii
- kilka liści mięty
- kilka gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
Liście i kwiaty nasturcji należy umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ząbek czosnku, peperoncino oraz drobno posiekaną cebulę. Kiedy wszystko zaczyna skwierczeć, dolewamy odrobinę ciepłej wody i czekamy, aż się wchłonie. Dorzucamy odcedzonego z oleju tuńczyka, a po dwóch minutach także liście nasturcji, zostawiając na boku dwa z nich. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko przez 5 – 6 minut. Ściągamy z ognia.
Sos wlewamy do mixera, dodajemy liście bazylii, mięty oraz świeży tymianek, miksujemy do momentu otrzymania kremowej masy. W razie potrzeby można dodać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.
Fusilli gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Sos wlewamy ponownie na patelnię, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy całość przez 2 minuty. Solimy.
Sugerowane wina:
Wytrawne białe wino niemusujące o zdecydowanym aromacie kwiatowo-owocowym jak np. Romagna Albana DOCG.
Buon appetito!
Ania
Korzystając z okazji, przypominam o moich mediach społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie@podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
O tak i są bardzo dobre. Kiedyś tez jadłam nasiona nasturcji cos na styl kaparów.
Ja nasion nie jadłam, ale słyszałam, że przypominają kapary. Muszę spróbować.
Nie bardzo rozumiem, jak przygotować ten sos. Co wlewamy do miksera i dodajemy do tego zioła?