Spritz

Nie Aperol i nie Campari, w Wenecji do Spritza dodaje się Select
aperitif
północne Włochy
Spritz
Wenecja
Wenecja Euganejska

Nie Aperol i nie Campari, w Wenecji do Spritza dodaje się Select

Select – wenecki bitter  O to, gdzie wymyślono Spritza, toczą się ożywione spory. Wenecjanin powie Ci, że koktajl pochodzi z laguny, w Padwie wszyscy są przekonani, że napój jest lokalnym wynalazkiem. Właściwie każde miasto wchodzące w skład regionów  Friuli-Wenecja Julijska i Wenecja Euganejska ma własną wersję drinka. O jego historii i najważniejszych odmianach pisałam kiedyś TUTAJ. W Wenecji […]

Czytaj dalej:
panna cotta o smaku Spritza
kuchnia
panna cotta
Spritz
włoskie przepisy

Panna cotta o smaku Spritza

PANNA COTTA O SMAKU SPRITZA Składniki: panna cotta: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 60 g cukru 8 g żelatyny w listkach 5o ml Spritza galaretka: 200 ml Prosecco 50 ml Spritza 3 g żelatyny w listkach 1 pomarańcza bio Przygotowanie: Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut. W garnuszku rozpuszczamy […]

Czytaj dalej:
aperitif
Spritz

Spritz – krótka historia najpopularniejszego włoskiego drinka

ODROBINA HISTORII: Orzeźwiający, kolorowy i niezbyt mocny – taki właśnie jest drink, który w ostatnich latach podbił nie tylko Włochy, ale niemal cały świat. W Wenecji Euganejskiej, gdzie został stworzony, Spritz był bardzo popularny już w XIX wieku, jednak wtedy wyglądał zupełnie inaczej. Prosecco, Aperol i woda sodowa to późniejsze wariacje na temat tego co […]

Czytaj dalej:
Spritz
włoski lifestyle

Walentynki dla kochających Italię

Z okazji zbliżających się Walentynek przygotowałam dla was drobny poradnik. Jeśli tak samo jak ja uwielbiacie Włochy, albo ubóstwia je wasza druga połówka, to czemu nie spróbować pokusić się o stworzenie odrobinę włoskiego klimatu w Dzień Zakochanych. Wbrew pozorom nie jest to wcale skomplikowane. Zasady są banalnie proste – dużo miłości i jeszcze więcej Italii, albo pełno […]

Czytaj dalej:
spritz
aperitif
kulinarne ciekawostki
Lombardia
Mediolan
Spritz
Wenecja Euganejska
włoski lifestyle

Aperitivo, włoski koktajl na zaostrzenie apetytu

„Prendere un aperitivo” to bardzo przyjemny włoski zwyczaj. Polega on na spotkaniu się w gronie znajomych i wspólnym wypiciu koktajlu – alkoholowego lub bezalkoholowego. Niby nic oryginalnego, w końcu ludzie na całym świecie chodzą do pubów na piwo lub drinka. Jednak aperitivo (aperitif), to coś zupełnie innego, to „kultura picia”, moda, która przyjęła się na […]

Czytaj dalej:

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione