Select – wenecki bitter
O to, gdzie wymyślono Spritza, toczą się ożywione spory. Wenecjanin powie Ci, że koktajl pochodzi z laguny, w Padwie wszyscy są przekonani, że napój jest lokalnym wynalazkiem. Właściwie każde miasto wchodzące w skład regionów Friuli-Wenecja Julijska i Wenecja Euganejska ma własną wersję drinka. O jego historii i najważniejszych odmianach pisałam kiedyś TUTAJ.
W Wenecji do Spritza dodaje się lokalny bitter Select. Jedna z tamtejszych arystokratek zapisała na kartkach swojego pamiętnika, że nazwę wymyślił Gabriele D’Annunzio, włoski poeta, dramaturg i prozaik, podczas wystawnej kolacji odbywającej się w pałacu przy Canale Grande. Artysta zainspirował się łacińskim słówkiem “selectus” (pl. wybrany), żeby podkreślić wyselekcjonowane składniki wchodzące w skład likieru. W latach 20. ubiegłego wieku Select królował wśród weneckich elit, a w latach 70. rozprzestrzenił się na skalę masową.
Select zyskał miano ulubionego aperitifu wenecjan. Początkowo dodawano do niego wody sodowej (wł. acqua di Seltz). W latach 70. XX wieku zaczęto zabarwiać go również białym winem i podawać z zieloną oliwką. Bardzo szybko postarano się o dobrą reklamę likieru. Kiedy w 1933 roku Benito Mussolini uroczyście otworzył Ponte Littorio (obecnie Ponte della Libertà), czyli most łączący Wenecję z Mestre ogromny baner witał wszystkich przybyszy. Logo Select było starannie wyeksponowane wszędzie tam, gdzie w mieście można było dostać bitter. Select regularnie pojawiał się w kampaniach telewizyjnych, w tym w kultowej produkcji Carosello, która polegała na skeczach przeplatanych reklamą i była emitowana przez RAI1 w latach 1957-1977.
Receptura pozostaje ścisłą tajemnicą. Nigdy nie zmieniono składników, chociaż eksperymentowano z procentami po to, aby ostatecznie wrócić do oryginalnej wersji. Select jest robiony m.in. z goździków, jałowca, muszkatołowca korzennego i korzenia rzewienia (rabarbaru lekarskiego). Słodkie nuty przeplatają się z gorzkawymi, łatwo wyczuć balsamiczny posmak. Podobnie jak w przypadku Campari cyklicznie zmieniane są butelki, w których znajduje się wenecki bitter.
Spritz veneziano – przepis
SPRITZ VENEZIANO
- 1/3 likieru Select
- 1/3 białego wina
- 1/3 wody sodowej
- zielona oliwka albo plaster pomarańczy
- lód
Do szklanki wrzucamy lód. Wlewamy kolejno bitter, białe wino musujące i wodę sodową. Na koniec dodajemy plaster pomarańczy i ewentualnie oliwkę na drewnianym patyczku.
Nie dziwcie się więcej, że w Wenecji barmani zamiast Aperola proponują Select. Alla prossima!