Nie Aperol i nie Campari, w Wenecji do Spritza dodaje się Select

Nie Aperol i nie Campari, w Wenecji do Spritza dodaje się Select

Select – wenecki bitter 

O to, gdzie wymyślono Spritza, toczą się ożywione spory. Wenecjanin powie Ci, że koktajl pochodzi z laguny, w Padwie wszyscy są przekonani, że napój jest lokalnym wynalazkiem. Właściwie każde miasto wchodzące w skład regionów  Friuli-Wenecja JulijskaWenecja Euganejska ma własną wersję drinka. O jego historii i najważniejszych odmianach pisałam kiedyś TUTAJ.

Wenecji do Spritza dodaje się lokalny bitter Select. Jedna z tamtejszych arystokratek zapisała na kartkach swojego pamiętnika, że nazwę wymyślił Gabriele D’Annunzio, włoski poeta, dramaturg i prozaik, podczas wystawnej kolacji odbywającej się w pałacu przy Canale Grande. Artysta zainspirował się łacińskim słówkiem “selectus” (pl. wybrany), żeby podkreślić wyselekcjonowane składniki wchodzące w skład likieru. W latach 20. ubiegłego wieku Select królował wśród weneckich elit, a w latach 70. rozprzestrzenił się na skalę masową.

Select zyskał miano ulubionego aperitifu wenecjan. Początkowo dodawano do niego wody sodowej (wł. acqua di Seltz). W latach 70. XX wieku zaczęto zabarwiać go również białym winem i podawać z zieloną oliwką. Bardzo szybko postarano się o dobrą reklamę likieru. Kiedy w 1933 roku Benito Mussolini uroczyście otworzył Ponte Littorio (obecnie Ponte della Libertà), czyli most łączący Wenecję z Mestre ogromny baner witał wszystkich przybyszy. Logo Select było starannie wyeksponowane wszędzie tam, gdzie w mieście można było dostać bitter. Select regularnie pojawiał się w kampaniach telewizyjnych, w tym w kultowej produkcji Carosello, która polegała na skeczach przeplatanych reklamą i była emitowana przez RAI1 w latach 1957-1977.

Receptura pozostaje ścisłą tajemnicą. Nigdy nie zmieniono składników, chociaż eksperymentowano z procentami po to, aby ostatecznie wrócić do oryginalnej wersji. Select jest robiony m.in. z goździków, jałowca, muszkatołowca korzennego i korzenia rzewienia (rabarbaru lekarskiego). Słodkie nuty przeplatają się z gorzkawymi, łatwo wyczuć balsamiczny posmak. Podobnie jak w przypadku Campari cyklicznie zmieniane są butelki, w których znajduje się wenecki bitter.

Spritz veneziano – przepis

SPRITZ VENEZIANO

  • 1/3 likieru Select
  • 1/3 białego wina
  • 1/3 wody sodowej
  • zielona oliwka albo plaster pomarańczy
  • lód

Do szklanki wrzucamy lód. Wlewamy kolejno bitter, białe wino musujące i wodę sodową. Na koniec dodajemy plaster pomarańczy i ewentualnie oliwkę na drewnianym patyczku.

Nie dziwcie się więcej, że w Wenecji barmani zamiast Aperola proponują Select. Alla prossima!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione