Panna cotta o smaku Spritza to smaczny i nieprzesłodzony deser. Zakochasz się w tym oryginalnym przepisie i zaskoczysz swoich gości.
PANNA COTTA O SMAKU SPRITZA
panna cotta:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 8 g żelatyny w listkach
- 50 ml Spritza
galaretka:
- 200 ml Prosecco
- 50 ml Spritza
- 3 g żelatyny w listkach
- 1 pomarańcza*
Przygotowanie:
Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.
W garnuszku rozpuszczamy śmietankę, mleko i cukier. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Krem łączymy z Aperolem, mieszamy i rozlewamy do 4 miseczek. Zakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
Pozostałe listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.
W rondelku podgrzewamy 2 łyżki wody i rozpuszczamy w nich żelatynę. Wlewamy Prosecco i Aperol, mieszamy, studzimy i zalewamy schłodzoną pannę cottę. Obieramy ze skórki pomarańczkę, kroimy ją w kawałki i każdy kawałek układamy na galaretce. Miseczki ponownie zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny.
Smacznego!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
*Tutaj piszę, jak bezpiecznie wyczyścić pomarańczę ze wszystkich chemikaliów znajdujących się na skórce.