Panna cotta o smaku Spritza

0
panna cotta o smaku Spritza




PANNA COTTA O SMAKU SPRITZA

Składniki:

panna cotta:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 8 g żelatyny w listkach
  • 5o ml Spritza

galaretka:

  • 200 ml Prosecco
  • 50 ml Spritza
  • 3 g żelatyny w listkach
  • 1 pomarańcza bio

Przygotowanie:

Listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.

W garnuszku rozpuszczamy śmietankę, mleko i cukier. Dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Krem łączymy z Aperolem, mieszamy i rozlewamy do 4 miseczek. Zakrywamy je folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

Pozostałe listki żelatyny zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 10 minut.

W rondelku podgrzewamy 2 łyżki wody i rozpuszczamy w nich żelatynę. Wlewamy Prosecco i Aperol, mieszamy, studzimy i zalewamy schłodzoną pannę cottę. Obieramy ze skórki pomarańczkę, kroimy ją w kawałki i każdy kawałek układamy na galaretce. Miseczki ponownie  zakrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kolejne 3 godziny.

Smacznego!

Ania

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Jeśli wypróbowałeś mój przepis, możesz podzielić się w komentarzu własnym zdjęciem. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here