Vermentino to biała winorośl, która rośnie w zachodnich Włoszech, wzdłuż północnej i środkowej części wybrzeża, a także na jednej z największych wysp w kraju. Korzenie szczepu nie są do końca jasne. Przypuszcza się, że narodził się w Hiszpanii. Stamtąd trafił na tereny południowej Francji i na Korsykę. We Włoszech Vermentino hoduje się na obszarach od wschodniej Ligurii, aż po Toskanię: u podnóży Alp Apuańskich, w prowincjach La Spezia, Massa Carrara, Livorno, na Sardynii i na Elbie. Toskańskie Vermentino różni się smakiem od liguryjskiego i od sardyńskiego, gdzie również cieszy się popularnością. Wielu winiarzy uważa ten szczep za prekursora rosnącego w zachodniej Ligurii Pigato.
We wschodniej Ligurii Vermentino hoduje się właściwie wszędzie, jednak najbardziej sprzyjający mikroklimat panuje w okolicach Luni koło La Spezi. Właśnie tam powstaje cenione wino Colli di Luni. Bardziej na południe już w Toskanii produkuje się Candia Colli Apuani. Ta odmiana również uchodzi za elegancką. Jest jednak mniej złożona w smaku, cięższa i zdecydowanie bardziej cierpka. Na Sardynii szczep hodowany jest przede wszystkim w północno-wschodniej części wyspy, gdzie wytwarza się Vermentino di Gallura. Pod względem struktury i stężenia alkoholu jest ono najmocniejsze ze wszystkich trzech odmian.
Vermentino to białe wino. Ma intensywny owocowo-kwiatowy zapach z lekką nutą ziołową. Wytrawne nozdrza wyczują zielone jabłko, brzoskwinię, kwiaty pomarańczy i śródziemnomorskie zioła. Charakteryzuje je cierpkawy smak. Idealnie komponuje się z rybami i owocami morza, dlatego właśnie bywa nazywane „winem lubiącym morze„.
Vermentino powinno być serwowane w temperaturze 8-10ºC.
Cin cin!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!