Pistacjowe ciasteczka

0
Pistacjowe ciasteczka

PISTACJOWE CIASTECZKA

Składniki:

  • 150 g mąki pistacjowej (alternatywnie można zmiksować 150 g niesolonych pistacji z dwoma łyżkami cukru trzcinowego i połową łyżki mąki pszennej)
  • 140 g cukru
  • białko jajka
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • cukier puder

Przygotowanie:

Zmieszaj białko jajka razem z mąką pistacjową. Dodaj cukier i aromat migdałowy. Wyrabiaj rękami. Na początku możesz odnieść wrażenie, że białka jest za mało. Po dłuższej chwili masa zacznie się kleić. Uformuj kulę, zawiń ją w folię kuchenną i wstaw na kwadrans do lodówki.

Nagrzej piekarnik na 200°C.

Wyjmij ciasto z lodówki. Formuj nieduże kulki, obtaczaj w cukrze pudrze i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 10 minut. Ostudź na kratce.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here