Makaron z sosem z liści nasturcji i tuńczyka

2
makaron z sosem z liści nasturcji i tuńczyka



Nasturcja jest rośliną, która kwitnie właściwie wszędzie i nie stwarza większych problemów. Potrzebuje tylko trochę słońca. Jej liście i kwiaty są jadalne, co więcej obfitują w witaminę C. Smak jest lekko cierpki i pikantny, doskonale komponują się z sałatą, a jak się okazuje mogą również posłużyć do przygotowania smacznego i oryginalnego sosu do makaronu.

FUSILLI Z SOSEM Z LIŚCI NASTURCJI I TUŃCZYKA składniki na 2 osoby:
  • 160 – 200 g makaronu fusilli
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (80 g)
  • ok. 15 liści nasturcji
  • 2 kwiaty nasturcji
  • biewielka cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół peperoncino
  • kilka liści bazylii
  • kilka liści mięty
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól

Liście i kwiaty nasturcji należy umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ząbek czosnku, peperoncino oraz drobno posiekaną cebulę. Kiedy wszystko zaczyna skwierczeć dolewamy odrobinę ciepłej wody i czekamy aż się wchłonie. Dorzucamy odcedzonego z oleju tuńczyka, a po dwóch minutach także liście nasturcji, zostawiając na boku dwa z nich. Patelnię przykrywamy i dusimy wszystko przez 5 – 6 minut. Ściągamy z ognia.

Sos wlewamy do mixera, dodajemy liście bazylii, mięty oraz świeży tymianek, miksujemy do momentu otrzymania kremowej masy. W razie potrzeby można dodać odrobinę oliwy z oliwek lub wody.

Fusilli gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Sos wlewamy ponownie na patelnię, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy i podgrzewamy całość przez 2 minuty. Solimy.

🍷Sugerowane wina:

Wytrawne białe wino niemusujące o zdecydowanym aromacie kwiatowo-owocowym jak np. Romagna Albana DOCG.

nasturcja

 

makaron z sosem z liści nasturcji i tuńczyka

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here