Królewskie ciasteczka cynamonowe | przepis z Pałacu Buckingham

2
Królewskie ciasteczka cynamonowe | przepis z Pałacu Buckingham

Na Instagramie@podsloncemitaliiblog śledzę rozmaite interesujące mnie profile. Jest wśród nich oficjalne konto brytyjskiej rodziny królewskiej. Niedawno został tam opublikowany przepis na ulubione ciasteczka świąteczne królowej Elżbiety II. Lubię królową i lubię oryginalne przepisy. Latem uwodziłam Was kruchymi ciasteczkami dekorowanymi jadalnymi kwiatami (przepis TUTAJ), w grudniu podsuwam Wam wyrafinowaną recepturę prosto z Londynu na cynamonowe ciasteczka. Pachną i smakują obłędnie!

CIASTECZKA CYNAMONOWE

Składniki:

  • 180 g cukru pudru
  • 42 g białka z jajka
  • 10 g soku z cytryny
  • 150 g zmiksowanych migdałów albo mąki migdałowej
  • 57 g skórki pomarańczowej
  • tarta skórka z połowy niepryskanej cytryny
  • 12 g cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków

Przygotowanie:

Skórkę pomarańczową miksujemy do konsystencji pasty.

Cukier puder, białko jajka i sok z cytryny ubijamy na miękką bezę. 1/3 bezy przekładamy do innego naczynia i odstawiamy na bok.

Do większej części bezy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek. Zagniatamy ciasto (możliwe, że będzie trzeba dodać więcej mąki).

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozpłaszczamy ciasto do wysokości 1 cm. Na powierzchni rozsmarujemy pozostałą bezę i wstawiamy wszystko do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wycinamy ulubione kształty ciasteczek.  Gwiazdki, choinki, bałwanki i serduszka sprawdzą się idealnie.

Ciasteczka pieczemy przez 12 do 15 minut w temperaturze 160°C. Jeśli mamy możliwość, ustawiamy funkcję pieczenia tylko od dołu. Dzięki temu zabiegowi beza pozostanie biała. Po wyjęciu z piekarnika środek ciasteczek powinien być nadal miękki i lepki. Pozostawiamy je do ostygnięcia na 30 minut i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy.

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez okres do 2 miesięcy.

Smacznego!

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie@podsloncemitaliiblog. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.

2 KOMENTARZE

    • To jest połowa składników w stosunku do oryginlanego przepisu. Ciasta starczyło mi na jedną blachę do pieczenia. Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremek. Można też wycinać zwykłe kwadraty albo prostokąty 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here