Jak domowym sposobem przygotować prawdziwe espresso, takie z pianką

domowe espresso




Uwielbiasz włoskie espresso – mocne, ciepłe i koniecznie z delikatną pianką unoszącą się na powierzchni. Za każdym razem kiedy jesteś w Italii niemal upajasz się nim w lokalnych barach. Kupiłeś kawiarkę, zaopatrzyłeś się w doskonałą kawę i nic – Twoja kawa nie smakuje tak wybornie ja ta pita podczas wakacji, a przede wszystkim brakuje jej pianki. Spokojnie, jeszcze nie wszystko stracone! Dzisiaj opowiem Ci jak przygotować prawdziwe espresso bez wychodzenia z domu i bez wydawania fortuny na maszyny do parzenia kawy.

ESPRESSO:

  • Kawiarka na 4 osoby
  • Woda
  • Kawa mielona
  • 20 g / 6 łyżeczek cukru


Zaczynamy od przygotowania kawiarki. Dolną część napełniamy zimną wodą do poziomu śruby znajdującej się wewnątrz. Wkładamy filtr i napełniamy go zmieloną kawą, której pod żadnym pozorem nie wciskamy do środka łyżeczką. Zakładamy górną część kawiarki i porządnie ją zakręcamy. Stawiamy kawiarkę na średnim ogniu.

W międzyczasie przygotowujemy kubek z 20 g lub 6 łyżeczkami cukru oraz łyżeczkę.

Kiedy z kawiarki wyjdą PIERWSZE krople kawy, zdejmujemy ją z i natychmiast zalewamy kawą cukier, a kawiarkę odstawiamy na ogień.

Energicznymi ruchami, przez ok 2 minuty, ubijamy cukier z kroplami kawy do momentu, aż powstanie gęsty krem o jasnej barwie.

Kiedy kawa będzie gotowa zdejmujemy ją z ognia. Bierzemy filiżankę do espresso, na dno wkładamy małą łyżeczkę kremu i zalewamy kawą. Mieszamy do chwili kiedy na powierzchni uformuje się regularna pianka.

Tak przygotowanego espresso nie słodzimy.

N.B. Przykryty kuchenną folią krem można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Smacznego!

Ania

domowe espresso

domowe espresso

domowe espresso

domowe espresso

domowe espresso

domowe espresso

domowe espresso

5 thoughts on “Jak domowym sposobem przygotować prawdziwe espresso, takie z pianką

  1. Witam, jakim sposobem ubijać ten cukier, bo nie bardzo potrafię sobie wyobrazić? 😉 Mieszać, tłuc? Można nieco więcej informacji?

  2. Najbardziej lubię espresso. Żadna inna kawa nie stawia mnie do pionu, dlatego kiedy trafiła się okazja kupiłem ekspres do kawy DeLonghi. Nawet nie miałem chwili zawahania. Do dziś nie żałuję swojej decyzji, mimo że wydałem kupę kasy. Kawa pierwsza klasa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2019 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione