Uwielbiam włoskie likiery robione z cytrusów, a mandarinetto to mój faworyt. Jego zapach i smak jest wyjątkowy. Im dłużej postoi, tym bardziej staje się intensywny. Świetnie sprawdza się jako digestivo, można go dodać do ciasta albo polewać nim lody.
MANDARINETTO
Składniki:
(z podanych składników powstaną 2 litry likieru)
- 20 niepryskanych mandarynek
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 1 kg cukru
Przygotowanie:
Mandarynki myjemy pod bieżącą wodą i starannie suszymy przy pomocy czystej ściereczki. Obieraczką do ziemniaków obieramy skórkę, starając się ściągnąć tylko jej pomarańczową część. Wrzucamy ją do miski, zalewamy spirytusem, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy na tydzień w miejscu, gdzie panuje temperatura pokojowa.
Po upływie tygodnia do garnka wsypujemy cukier. Rozpuszczamy go na małym ogniu, dolewając stopniowo litr wody. Kiedy powstanie niezbyt gęsty syrop o lekko bursztynowym kolorze, wlewamy resztę wody, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy.
Do zimnego syropu dorzucamy moczone w spirytusie skórki z mandarynek. Mieszamy, a następnie filtrujemy przy pomocy sitka. Likier rozlewamy do butelek, które odstawiamy przynajmniej na miesiąc w chłodne i niewilgotne miejsce.
Mandarinetto pije się schłodzone. Po otwarciu butelki należy likier przechowywać w lodówce.
A presto!
Ania
P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie. Jestem tam codziennie i zamieszczam jeszcze więcej włoskich ciekawostek oraz zdjęć.
Hej czy tylko wykorzystuje te skórki czy również mam wlac ten spirystus?
Do syropu wlewasz skórki ze spirytusem, a następnie filtrujesz 🙂