Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej z cytryną

Bezglutenowe ciasteczka z mąki kukurydzianej z cytryną

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ Z CYTRYNĄ:

Składniki:

  • 180 g polenty 
  • 80 g mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 80 g cukru + cukier do obtoczenia ciasteczek
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 niepryskana cytryna
  • 60 ml oliwy extra vergine

Przygotowanie:

W misce ubijamy jajko razem z cukrem. Dolewamy oliwę i sok, wrzucamy skórkę startą z cytryny. Sarannie mieszamy i nie przerywając, powoli wsypujemy polentę, mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Mieszamy do uzyskania wilgotnej, ciągnącej się konsystencji. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy na 180°C.

Z ciasta formujemy kulki o wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze i zachowując odstępy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka pieczemy przez 15 minut.

Po wyjęciu z pieca studzimy i dopiero wtedy zdejmujemy je z blachy.

Smacznego!

 

 

P.S. Jeśli spodobał Ci się ten wpis albo masz jakieś pytanie, zostaw pod tekstem komentarz. Pamiętaj też, że czekam na Ciebie na Facebooku oraz na Instagramie @podsloncemitaliiblog, gdzie zamieszczam więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

© 2012-2020 podsloncemitalii.pl | Wszystkie prawa zastrzeżone | Kopiowanie i rozpowszechnianie bez zgody podsloncemitalii.pl zabronione