Rukola to jedno z najszybciej rosnących warzyw pochodzenia śródziemnomorskiego. Łatwo dojrzewa również w polskim klimacie. Cechuje ją oryginalny, lekko gorzki smak, który sprawia, że stanowi świetny dodatek do sałatek i powstaje z niej doskonałe pesto. Jest źródłem witamin A, B, C i K, a także folianów i błonnika. Posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Zapobiega nowotworom. 100 g rukoli zawiera jedynie 25 kcal, ponieważ w większości składa się z wody. Ta ostatnia sprawia, że rukola ma orzeźwiające działanie. Warzywo było znane w starożytności. Przed użyciem rukolę należy dokładnie opłukać, gdyż w trakcie uprawy mogła być spryskiwana chemikaliami. Dobrym sposobem na skuteczne pozbycie się szkodliwych substancji będzie ich opłukanie sokiem ze świeżych cytryn lub wodą z dodatkiem octu jabłkowego. Rzymianie uważali rukolę za afrodyzjak. Wierzyli, że zapewnia płodność i leczy impotencję.