Canestrelli to kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie kwiatu z dziurą w środku. Pochodzą z Ligurii i najprawdopodobniej cieszą się długą tradycją, sięgającą starożytności. W minionych stuleciach wyglądały i smakowały inaczej. Od zawsze jednak nosiły tę samą nazwę, nawiązującą do kosza (canestro w języku włoskim oznacza kosz).
Canestrelli są bardzo maślane, przy czym rozpływają się w ustach. Sprawdzą się w roli śniadania na słodko i deseru po zakończonym posiłku. Zanim poznasz przepis, zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!
CANESTRELLI GENOVESI
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g drobnego cukru
- 300 g masła
- 1 laska wanilii
- 3 średnie żółtka
- cukier puder do posypania ciastek
Przygotowanie:
Do kielicha miksera planetarnego wsyp mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę, niezbyt zimne masło, cukier, żółtka i nasiona pochodzące z laski wanilii. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Owiń ciasto folią kuchenną i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Jeśli nie masz miksera, możesz ciasto wyrobić ręcznie.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto do wysokości ok. 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Nie powinno być zbyt cienkie, ponieważ canestrelli są grubymi ciastkami.
Wytnij ciastka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do uzyskania charakterystycznego kształtu używam foremki i czystej skuwki po starej szmince, która pozwala mi stworzyć środek.
W międzyczasie nagrzej piekarnik na 170°C.
Piecz canestrelli przez 15-20 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.
Po wyjęciu z pieca ostudź je na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Buon appetito!