Canestrelli genovesi – maślane ciasteczka z Ligurii

0
Canestrelli genovesi - maślane ciasteczka z Ligurii

Canestrelli to kruche ciasteczka o charakterystycznym kształcie kwiatu z dziurą w środku. Pochodzą z Ligurii i najprawdopodobniej cieszą się długą tradycją, sięgającą starożytności. W minionych stuleciach wyglądały i smakowały inaczej. Od zawsze jednak nosiły tę samą nazwę, nawiązującą do kosza (canestro w języku włoskim oznacza kosz).

Canestrelli są bardzo maślane, przy czym rozpływają się w ustach. Sprawdzą się w roli śniadania na słodko i deseru po zakończonym posiłku. Zanim poznasz przepis, zapraszam do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!

CANESTRELLI GENOVESI

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g drobnego cukru
  • 300 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 3 średnie żółtka
  • cukier puder do posypania ciastek

Przygotowanie:

Do kielicha miksera planetarnego wsyp mąkę. Dodaj pokrojone w kostkę, niezbyt zimne masło, cukier, żółtka i nasiona pochodzące z laski wanilii. Wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Owiń ciasto folią kuchenną i wstaw do lodówki przynajmniej na pół godziny. Jeśli nie masz miksera, możesz ciasto wyrobić ręcznie.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto do wysokości ok. 1 cm na stolnicy podsypanej mąką. Nie powinno być zbyt cienkie, ponieważ canestrelli są grubymi ciastkami.

Wytnij ciastka i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do uzyskania charakterystycznego kształtu używam foremki i czystej skuwki po starej szmince, która pozwala mi stworzyć środek.

W międzyczasie nagrzej piekarnik na 170°C.

Piecz canestrelli przez 15-20 minut na złoty kolor. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek.

Po wyjęciu z pieca ostudź je na kratce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasteczka przechowuj w szczelnie zamkniętym naczyniu.

Buon appetito!

Canestrelli genovesi - maślane ciasteczka z Ligurii

Canestrelli genovesi - maślane ciasteczka z Ligurii

Canestrelli genovesi - maślane ciasteczka z Ligurii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here