Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku

0
Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku

Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku to wariacja na temat klasycznych biscotti al limone pochodzących z Toskanii i prawdziwa gratka dla osób, które podobnie do mnie uwielbiają smak pistacji. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak i konsystencja sprawiają, że trudno im się oprzeć. Z podanej ilości składników powstanie nie więcej, jak 20 ciasteczek. W razie potrzeby można podwoić ilość produktów.

CIASTECZKA  PISTACJOWO-MIGDAŁOWE

Składniki:

  • 100 g niesolonych pistacji
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 100 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka miodu najlepiej akacjowego

WinoToskanii

Przygotowanie:

W mikserze rozdrabniamy migdały i pistacje do konsystencji mąki. Pod koniec dodajemy cukier puder. Należy zachować ostrożność, ponieważ orzechy zbyt długo miksowane zaczynają wydzielać olej.

W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białka. Dodajemy ją do mąki powstałej z migdałów i pistacji i delikatnie mieszamy razem z 1 łyżeczką miodu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda z nich powinna ważyć ok. 20 g. Obtaczamy je w cukrze pudrze.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej migdałowo-pistacjowe kulki, zachowując odstępy. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.

Buon appetito!

Ania

Zainteresował Cię ten przepis? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku

Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj