Ciasteczka pistacjowo-migdałowe o miękkim środku to wariacja na temat klasycznych biscotti al limone pochodzących z Toskanii i prawdziwa gratka dla osób, które podobnie do mnie uwielbiają smak pistacji. Przygotowanie jest dziecinnie proste, a smak i konsystencja sprawiają, że trudno im się oprzeć. Z podanej ilości składników powstanie nie więcej, jak 20 ciasteczek. W razie potrzeby można podwoić ilość produktów.
CIASTECZKA PISTACJOWO-MIGDAŁOWE
Składniki:
- 100 g niesolonych pistacji
- 100 g migdałów bez skórki
- 100 g cukru pudru + cukier puder do obtoczenia ciasteczek
- 1 białko
- 1 łyżeczka miodu najlepiej akacjowego
Przygotowanie:
W mikserze rozdrabniamy migdały i pistacje do konsystencji mąki. Pod koniec dodajemy cukier puder. Należy zachować ostrożność, ponieważ orzechy zbyt długo miksowane zaczynają wydzielać olej.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białka. Dodajemy ją do mąki powstałej z migdałów i pistacji i delikatnie mieszamy razem z 1 łyżeczką miodu. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy ją w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Po upływie tego czasu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda z nich powinna ważyć ok. 20 g. Obtaczamy je w cukrze pudrze.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej migdałowo-pistacjowe kulki, zachowując odstępy. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut. Studzimy na kratce.
Buon appetito!
Ania
Zainteresował Cię ten przepis? Zostań ze mną na dłużej i zajrzyj koniecznie do moich mediów społecznościowych. Na Facebooku i na Instagramie @podsloncemitaliiblog jestem codziennie i zamieszczam jeszcze więcej ciekawostek, zdjęć i Włoch!